Αλλαγή του Ενεργειακού Μείγματος και Ακριβότερη Ενέργεια Προοιωνίζονται οι Αυξήσεις στο Κόστος Φ. Αερίου και Δικαιωμάτων Ρύπων

Αλλαγή του Ενεργειακού Μείγματος και Ακριβότερη Ενέργεια Προοιωνίζονται οι Αυξήσεις στο Κόστος Φ. Αερίου και Δικαιωμάτων Ρύπων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 13 Αυγούστου 2019 - 13:20

Η αύξηση στα κόστη του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων, θα αποτελέσει, κατά τα φαινόμενα, την θρυαλλίδα που θα επιφέρει ραγδαία άνοδο των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη, έως το 2025, υπογραμμίζει σε έκθεσή του, το τμήμα αναλύσεων του S&P Global Platts.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση αναμένεται να υπερβεί το 15% στα τέλης του πρώτου ημίσεος της επόμενης πενταετίας. Οι μόνες χώρες που θα αποφύγουν τις αυξήσεις στην ενέργειας και θα απολαύσουν χαμηλότερες τιμές, από το 2023, είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, και τούτο χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον αντίποδα, οι τιμές στη Γερμανία θα βαίνουν αυξανόμενες, καθώς από τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2020, θα φθάσουν στα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2025, εξαιτίας της απόσυρσης των πυρηνικών εργοστασίων και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, γεγονός που θα εντείνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Ταυτόχρονα, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου θα ψαλιδίσει, ομοίως, τα περιθώρια κερδοφορίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο, με εξαίρεση, αυτή τη φορά, την Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό των μεταβολών που πρόκειται να επισυμβούν στα αμέσως προσεχή χρόνια, το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους των λιγνιτικών μονάδων θα ανακάμψουν κατά τη χρονική περίοδο 2020 - 2023, αν και θα παραμείνουν, κατά βάση, ζημιογόνες, εξαιρουμένων των σταθμών παραγωγής της Ιταλίας.

Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία θα έχουν αποσύρει το σύνολο των εργοστασίων καύσης άνθρακα, έως το 2025, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των αντίστοιχων μονάδων στη Γερμανία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 13 μεγαβάτ. Συνολικά για την Ευρώπη, η εγκατεστεστημένη ισχύς των μονάδων άνθρακα θα μειωθεί σε ποσοστό 68% μεταξύ 2020 και 2025, ενώ πτωτικά θα κινηθεί και η εγκατεστημένη ισχύς των πυρηνικών εργοστασίων, που εκτιμάται πως θα υποχωρήσει σε ποσοστό 19%, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από το Βέλγιο, την Γερμανία και την Βρετανία, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται για την πυρηνική ισχύ της Γαλλίας που θα παραμείνει αμετάβλητη, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το κενό που θα αφήσουν πίσω τους, η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας αναμένεται να καλυφθεί από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αν και οι ειδικοί πριειδοποιούν πως η μεταβολή του ενεργειακού μείγματος στην Ευρώπη, θα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών.