Αντίστροφη Μέτρηση για το Διαγωνισμό Αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης Φ. Αερίου στην Ν. Καβάλα

Αντίστροφη Μέτρηση για το Διαγωνισμό Αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης Φ. Αερίου στην Ν. Καβάλα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 13 Αυγούστου 2019 - 11:13

Για τα τέλη του έτους αναμένεται να εκκινήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου, στην Νότια Καβάλα από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Στις 12 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προσφορών 

για την παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών προς αυτό αναφορικά με την αξιοποίηση του δικαιώματος για την εγκατάσταση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, με την προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους υποψήφιους τεχνικούς συμβούλους να λήγει στις 28 Αυγούστου. Η εταιρεία που θα επιλεγεί θα προετοιμάσει τις τεχνικές προδιαγραφές για το εάν, μεταξύ άλλων, το κοίτασμα είναι κατάλληλο να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις διασυνδέσεις που απαιτούνται.

Ως αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα τέλη του έτους, είναι να συνταχθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης.

Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε προβεί στις αρχικές κινήσεις τις οποίες η παρούσα αναμένεται ότι θα εξετάσει υπό το πρίσμα των εκπεφρασμένων προθέσεων του υπουργού κ. Χατζηδάκη, να αξιοποιήσει την εν λόγω υποδομή.

Αρχικό ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία STORENGY που απαρτίζουν οι Engie, Energean Oil &Gas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άριστα πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως ο ΔΕΣΦΑ έχει εκφράσει, με τη σειρά του, ενδιαφέρον για το έργο - έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) - που αφορά στη μετατροπή του εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Καβάλας, στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη χώρα, με συνολική χωρητικότητα μεταξύ 360-720 εκατ. κυβικών μέτρων. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, η υπόγεια αποθήκη θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, με χαμηλό κόστος και θα λειτουργήσει ως αποτροπέας ενεργειακών κρίσεων και ανωμαλιών στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και συμβάλλοντας στην υποχώρηση των τιμών.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ότι η υπόγεια αποθήκη θεωρείται συμπληρωματικό έργο των υφιστάμενων εγχώριων υποδομών για LNG, που θα βοηθήσει, σε συνδυασμό με τις άλλες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.