Η Χαμηλή Παραγωγή Αιολικών της Γερμανίας και των Πυρηνικών της Γαλλίας Αυξάνουν τις Τιμές του Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Η Χαμηλή Παραγωγή Αιολικών της Γερμανίας και των Πυρηνικών της Γαλλίας Αυξάνουν τις Τιμές του Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη
energia.gr
Δευ, 12 Αυγούστου 2019 - 19:32

Oι προβλέψεις για χαμηλότερη παραγωγή των αιολικών συστημάτων της Γερμανίας και περιορισμένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, λόγω των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, στη γερμανική αγορά, στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, η τιμή βασικού φορτίου (baseload) διαμορφώθηκε, την Δευτέρα, με ποσοστιαία άνοδο 11,2% έναντι του κλεισίματός της την Παρασκευή, ενώ στην Γαλλία οι τιμές των αντίστοιχων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon, οι προβλέψεις για την παραγωγή των αιολικών συστημάτων παρέπεμπαν σε πιθανή μείωση, στα 6,9 γιγαβάτ, σήμερα, Δευτέρα, έναντι πρόβλεψης για παραγωγή 7,7 γιγαβάτ την Παρασκευή.

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, τώρα, η διαθεσιμότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας παρέμεινε, σε μέγιστο επίπεδο, στο 68.4%.

Μειωμένη αναμένεται, επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία, σήμερα, καθώς στη μεν Γερμανία προβλέπεται να φτάσει τα 59,8 γιγαβάτ, από 60.7 γιγαβάτ την Παρασκευή, στην δε Γαλλία, αναμενόταν να διαμορφωθεί στα 40,4 γιγαβάτ, έναντι αρχικών προβλέψεων για 44.6 γιγαβάτ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια τιμή βασικού φορτίου της Γερμανίας, που θεωρείται το ευρωπαϊκό benchmark, ήταν μειωμένη κατά 0,3%, κλείνοντας στα 50,2 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη γαλλική διαμορφώθηκε στα 52,6 ευρώ. Όσον αφορά στις τιμές των ευρωπαϊκών αδειών διοξειδίου του άνθρακα, η πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο του 2019, τις θέλει να μειώνονται κατά 1,1%, ή 28,21 ευρώ ανά τόνο