Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεημάν Σοϊλού, απείλησε να ανατρέψει Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του στην έξοδο των λαθρομεταναστών (Λ/Μ) προς την Ευρώπη. 

Πάντως όχι την ιδική μας που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης 158 νεοδημοκρατών βουλευτών. Άλλωστε, ουδέποτε η Τουρκία διέκοψε την προώθηση Λ/Μ προς την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον πακτωλό χρημάτων που έλαβε στο παρελθόν. Προσφάτως μάλιστα άνοιξε νέα δίοδο εισροής Λ/Μ στον άξονα Σαμοθράκης-Αλεξανδρουπόλεως. Το 30ήμερο μέχρις 20ης Ιουλίου ε.έ 3.200 Λ/Μ αφίχθησαν στα Ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου, 30% περισσότεροι από ό,τι προηγουμένως αντιστοίχως και από πέρυσι, ενώ εκκρεμούν 17.300 αιτήσεις ασύλου μόνο στην Λέσβο (συνολικώς στην ΕΕ 85.000!).

Παρά τον Τουρκικό «κίνδυνο ανατροπής κυβερνήσεων» αλλά και τις ήδη αφόρητες συνθήκες διαβιώσεως των Λ/Μ στα Ελληνικά νησιά και τον κατακλυσμό των στην ενδοχώρα, οι Γαλλογερμανοί, κυρίως υπεύθυνοι για την πολιτική «ανοικτών συνόρων», επέτυχαν να συμφωνήσουν στο Παρίσι με 14 κράτη της «Ευρωπαϊκής …Διαιρέσεως», την ανακατανομή των εισελθόντων Λ/Μ εκ Λιβύης ενώ τ’ άλλα 13 κράτη της ΕΕ διεφώνησαν και μάλιστα απέσχον της σύναξης στη Γαλλική πρωτεύουσα, το Σαββατοκύριακο.

Παρά τις εκκλήσεις του παρόντος στην «σύσκεψη» κ. Γ. Κουμουτσάκου, υπουργού αρμοδίου για το πρόβλημα των Λ/Μ, ουδέν αποτελεσματικό μέτρον ελήφθη στην «άτυπη και έκτακτη» σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που συνεκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες, για το… μεταναστευτικό πρόβλημα της Γαλλίας .

Αλλωστε, ως γνωστόν  η Ελλάς δεν αντέχει άλλους Λ/Μ, ως εδήλωσε ο κ. υπουργός: «Έχει εξαντλήσει πάσαν δυνατότητα διαχειρίσεως των μεταναστευτικών ροών».

-«Είναι κι’ αυτό μιά στάσις, νιώθεται» που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής. Αλλά το πρόβλημα παραμένει και η Τουρκική απειλή επικρέμαται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις Ευρωπαϊκές ελίτ, πλην βεβαίως της Ελληνικής. Τι δέον συνεπώς γενέσθαι;

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση που είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητα της (απέφυγε την πιστωτική κρίση του 2008 και έκτοτε διατηρεί θετική οικονομική ανάπτυξη -όχι σαν την Ευρώπη), εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου εκτός του εδάφους, στα νησιά Ναουρού που πρόσκεινται στην Παπούα της Νέας Γουινέας, όπου διατηρεί «κέντρα υποδοχής» των Λ/Μ. Δεν δέχεται την παραμονή «μη κυβερνητικών οργανώσεων» στο έδαφος της κι’ επαναπροωθεί κατά το δυνατόν, τα σκάφη που φθάνουν με Λ/Μ κυρίως εξ Ινδονησίας ενώ απορρίπτει συστηματικώς κάθε αίτηση ασύλου-«μαϊμού».

Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Ευρώπη ενοικιάζοντας περιοχές της βορείου Αφρικής για κέντρα συγκεντρώσεως Αφρικανών Λ/Μ αλλά κι’ εκείνων εκ Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδιών που φθάνουν στα νησιά μας.

«Μιά άλλη λύση θα ήταν (η) συντονισμένη πανευρωπαϊκή προσπάθεια… απέλασης όλων όσων έχει εξακριβωθή ότι δεν δικαιούνται ασύλου» γράφει ο Νταγκλας Μάρρεϋ στο βιβλίο «Η Ευρώπη αυτοκτονεί» που θα συνιστούσαμε στον κ. Κουμουτσάκο ανυπερθέτως να διαβάσει (*).Τα λοιπά περί «προσωρινού ασύλου» στερούνται σοβαρότητος γιατί ποιος οικονομικός μετανάστης θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, αφού διακινδύνευσε την ζωή του για να φθάσει στην ευημερούσα και «δημοκρατική» Ευρώπη;

 

(*) Εκδόσεις Liberal Books, Douglas  Murray 2019, σελ.465.