Καύσωνας και η Ξηρασία Τροχοπέδη στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού από τις Πυρηνικές Μονάδες της Γαλλίας

Καύσωνας και η Ξηρασία Τροχοπέδη στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού από τις Πυρηνικές Μονάδες της Γαλλίας
energia.gr
Σαβ, 20 Ιουλίου 2019 - 09:30

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον ποταμό Γκαρόν, στην Γαλλία είναι πιθανό να οδηγήσουν στην αδρανοποίηση της λειτουργίας της μονάδας πυρηνικής ενέργειας, Golfech, ισχύος 2,600 μεγαβάτ, που βρίσκεται στο νότο της χώρας, με πιθανή ημερομηνία παύσης της παραγωγής στις 23 Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EDF.

Πιο συγκεκριμένα, το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των δύο αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας προέρχεται από τον εν λόγω ποταμό, όμως, η γαλλική υπηρεσία μετερεολογικών προβλέψεων εκτιμά πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσουν συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με υπαρκτό τον κίνδυνο καύσωνα, στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας.

«Βάσει των προβλέψεων για τα επίπεδα θερμοκρασίας στον Garonne, περιορισμοί στην παραγωγή είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της EDF στο Golfech από την Τρίτη 23 Ιουλίου», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να τεθούν εκτός και οι δύο αντιδραστήρες.

Η EDF λειτουργεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Γαλλία, των οποίων η παραγωγής καλύπτει περισσότερο από το 75% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, η χρήση νερού από τα ποτάμια, για την ψύξη των αντιδραστήρων, προσδιορίζεται και καθορίζεται νομικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας σε κάθε περιοχή και το οικοσύστημά της.

Επομένως, η εταιρεία υποχρεούται να μειώσει την παραγωγή των μονάδων της, όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου, ή όταν η στάθμη του ποταμού και ο ρυθμός ροής του διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι πυρηνικές μονάδες της EDF στο St. Alban, Bugey, Cruas και Tricastin, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο ρυθμός ροής του ποταμού Ρήνου έχει μειωθεί λόγω ξηρασίας. Το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η EDF με ανακοίνωσή της, προειδοποίησε ότι σήμερα, Σάββατο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον αντιδραστήρα St. Alban 1, συνολικής ισχύος 1,300 μεγαβάτ είναι ενδεχόμενο να μειωθεί κατά 30%, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.