H ΕΟΝ Στρέφει Κατά 100% τα Βρετανικά Νοικοκυριά στην Χρήση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

H ΕΟΝ Στρέφει Κατά 100% τα Βρετανικά Νοικοκυριά στην Χρήση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
energia.gr
Δευ, 15 Ιουλίου 2019 - 16:54

Η ΕΟΝ, μια από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ("The Big Six"), πρόκειται να στρέψει τους βρετανούς πελάτες της στην κατά 100% χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο

 η ΕΟΝ φιλοδοξεί να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας που προσανατολίζεται αποκλειστικά στην προμήθεια πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει 3.3 εκατ. Βρετανικά νοικοκυριά, δήλωσε ότι όλοι οι πελάτες της θα χρησιμοποιούν εφεξής και μάλιστα από την Τρίτη, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα ήθελε να στείλει μήνυμα στην αγορά σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη σε αιολική και ηλιακή ενέργεια στο μέλλον.

«Πρώτα απ’ όλα αυτό θέλουν οι πελάτες μας», δήλωσε ο Michael Lewis, διευθύνων σύμβουλος της ΕΟΝ στην Μεγάλη Βρετανία μιλώντας στην Financial Times, προσθέτοντας όμως ότι «επιθυμούμε να στείλουμε μήνυμα στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, θέλοντας να προκαλέσουμε την αύξηση κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΕΟΝ δεν είναι η πρώτη βρετανική εταιρεία προμηθευτής ενέργειας η οποία επικαλείται ότι παρέχει στους πελάτες της καθαρή από CO2 ηλεκτρική ενέργεια. H Shell Energy – γνωστή και ως η Πρώτη Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας (First Utility) πρίν την εξαγορά της από την SHELL τον περασμένο Μάρτιο- καθώς και η ανταγωνίστριά της Bulb, επίσης υποστηρίζουν ότι παρέχουν 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Όμως η κίνηση του γερμανικού ομίλου,  ΕΟΝ,  θα ασκήσει πίεση στους ανταγωνιστές του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, πόσω μάλλον όταν οι έρευνες αγοράς στους πελάτες του καταδεικνύουν την ολοένα αυξανόμενη προτίμηση τους σε ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ. Ακόμη, η ΕΟΝ δήλωσε ότι σχεδιάζει να παρέχει όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που παράχθηκε από το δικό της δυναμικό του 1.8GW, αλλά και από παραχθείσα ενέργεια προερχόμενη από ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας βάση σχετικών συμφωνιών.

Το υπόλοιπο ποσοστό της παραχθείσας ενέργειας, θα μπορεί να διατεθεί προς αγορά στο πλαίσιο των εγγυήσεων του συστήματος πιστοποίησης προέλευσης ΑΠΕ (Renewable Energy Guarantees of Origin/REGO), το οποίο εξασφαλίζεται από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (Office of the Gas and Electricity Markets/OFGEM). Ένα πιστοποιητικό REGO εκδίδεται για κάθε μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή του δικτύου. H κίνηση αυτή μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να επιταχύνει την επέκταση του ενεργειακού της δυναμικού, σε περίπτωση που περισσότερες εταιρείες κοινής ωφέλειας κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προχωρήσει στην παραγωγή ποσοστού μεγαλύτερου του 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλής εκπομπής CO2, -συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής μέχρι το 2030. Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθεί να παράγεται από την χρήση φυσικού αερίου στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Η ΕΟΝ δήλωσε ότι τα αποθέματά της σε ΑΠΕ δεν θα περιλάμβαναν εκείνα που παράγονται από πυρηνική ενέργεια, αλλά πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαίο η χρήση της ατομικής ενέργειας να αποτελέσει μέρος του ενεργειακού μείγματος του ΗΒ, αν η χώρα θέλει να πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.