Εκπρόσωπος του ιταλικού πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου Enel αρνήθηκε, στις αρχές Ιουλίου, να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία εξετάζει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία

Ο εκπρόσωπος της Enel, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επικαλούμενος την πολιτική του ομίλου, δήλωσε στο SeeNews, σε ηλεκτρονικό μήνυμα, ότι δεν θα σχολιάσει δημοσίευμα του ιταλικού ενεργειακού portal money.it, το οποίο ανέφερε ότι η Enel φέρεται να εξετάζει την πώληση του ενεργητικού της στη Ρουμανία.

Το Money.it είχε επικαλεστεί άρθρο σχετικά με το θέμα που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore της 29ης Ιουνίου.

Παρόλο που η πώληση των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων παραμένει μόνο ένα υποθετικό σενάριο αυτή τη στιγμή, το αυστραλιανό επενδυτικό fund Macquarie, το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο GIC της Σιγκαπούρης και η Wren House της Kuwait ενδιαφέρονται ήδη για την πιθανή εξαγορά τους, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Enel στη Ρουμανία θα μπορούσαν να πωληθούν για περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (2,26 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτά τα στοιχεία ενεργητικού σημείωσαν έσοδα ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ και EBITDA ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με το portal.

Το 2015, η Enel είχε ανακοινώσει, εξάλλου, ότι η διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία ανεστάλη αφού ο όμιλος εκπλήρωσε τον στόχο μείωσης των χρεών του στα τέλη του 2014.

Είχε προηγηθεί, τον Ιούλιο του 2014, η ανακοίνωση του σχεδίου της ιταλικής εταιρείας για την πώληση πέντε Ρουμανικών εταιρειών διανομής ενέργειας και μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ύψους 4 δις ευρώ με στόχο τη μείωση των χρεών του ομίλου.

Ας σημειωθεί ότι, στη Ρουμανία, η Enel κατέχει το 78% των μετοχών της E-Distribution Muntenia και της Enel Energie Muntenia, το 51% των Banat E-Distribution, Dobrogea E-Distribution και Enel Energie και το 100% των μετοχών της Enel Romania. Αθροιστικά αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται ένα δίκτυο ισχύος ισχύος 128.000 km, το οποίο διανέμει 15 TWh ετησίως και πωλεί περίπου 10 TWh ετησίως σε περίπου τρία εκατομμύρια πελάτες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Enel. με έδρα τη Ρώμη, είναι μια πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και είναι παρούσα σε 34 χώρες σε πέντε ηπείρους, που παράγουν ενέργεια με διαχειριζόμενη χωρητικότητα άνω των 90 GW, πωλούν φυσικό αέριο και διανέμουν ηλεκτρισμό σε ένα δίκτυο μήκους περίπου 2,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.