Η Βρετανία Πιέζει για Φόρο στις Τεχνολογικές Εταιρείες, Παρά την Ενταση με την Ουάσινγκτον

Η Βρετανία Πιέζει για Φόρο στις Τεχνολογικές Εταιρείες, Παρά την Ενταση με την Ουάσινγκτον
του Sam Shead
Σαβ, 13 Ιουλίου 2019 - 15:41

Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιβληθεί φορολογία στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες των Google, Amazon, Facebook, ενώ η πολιτική ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο σχεδιαζόμενος φόρος πρόκειται να εγγυηθεί πως οι τεχνολογικές εταιρείες θα καταβάλλουν φόρο για όσα κερδίζουν από τη δραστηριότητά τους και τις πωλήσεις που καταγράφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα απαιτηθεί από τις εν λόγω εταιρείες από ΗΠΑ, Κίνα και αλλού να πληρώνουν το 2% από τα ετήσια έσοδά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις με έσοδα που ξεπερνούν τα 625 εκατ. λίρες διεθνώς και τα 31 εκατ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση περιμένει ο φόρος να δημιουργήσει ετήσια έσοδα 500 εκατ. λίρες έως το 2022.

Εάν η νομοθεσία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανία θα ακολουθήσει τα βήματα της Γαλλίας, η οποία επέβαλε φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το εάν οι φορολογικές κινήσεις της Γαλλίας είναι δίκαιες.

Ο Robert Lighthizer, εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ είναι πολύ ανήσυχες πως οι νέοι φόροι της Γαλλίας θα πλήξουν τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες κατά τρόπο άδικο. "Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή να διερευνήσουμε εάν η συγκεκριμένη φορολογία είναι παράλογη ή εάν περιορίζει το αμερικανικό εμπόριο", συμπλήρωσε.

Αν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συχνά μιλούν για την "ειδική σχέση" που υπάρχει ανάμεσά τους, η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Sir Darroch, παραιτήθηκε από τη θέση του αφού διέρρευσαν e-mail του στα οποία χαρακτήριζε τον Donald Trump "αδέξιο", πυροδοτώντας μια κόντρα με τον Λευκό Οίκο.

Η φορολογία είναι ένα καυτό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη απέναντι στη δύναμη και την κυριαρχία των τεχνολογικών εταιρειών. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου τοποθετούν τα κεντρικά τους γραφεία στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία επιχειρήσεων του 12,5% είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2017, το Facebook πλήρωσε φόρους ύψους 2,1 εκατ. λίρες (1,9 εκατ. ευρώ) στη Γαλλία με έσοδα 63 εκατ. λιρών (55,9 εκατ ευρώ). Η Apple, εν τω μεταξύ, πλήρωσε περίπου 21 εκατ. λίρες (19 εκατ. ευρώ) την ίδια χρονιά στη Γαλλία.

 

(Forbes - capital.gr)