Στα χέρια των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται πλέον το κλειδί για την εκκίνηση εντός του 2019 των απαραίτητων διαδικασιών για την ενεργειακή μετάβαση σε μια εποχή δίχως άνθρακα. Είναι πλέον οικονομικά αλλά και τεχνικά εφικτό, καθώς 

οι περισσότερες "πράσινες" τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και το κόστος τους μειωμένο. Έτσι, το κόστος της μετάβασης, όπως λένε οι ειδικοί, δεν θα απέχει πολύ από εκείνο της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος, εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές και κανονισμοί.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε την ηλιακή και αιολική ενέργεια στο επίκεντρο του συμβατικού ενεργειακού συστήματος.

Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται τώρα έναν πολύ βαθύτερο μετασχηματισμό της ενέργειας προκειμένου να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η παγκόσμια μεταμόρφωση και αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού τομέα και την ασφάλεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες ο νέος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης χθες κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, θα στηριχθούν πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα διευρυνθεί, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που, πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές.