ΟΗΕ: Μία Καταστροφή Κάθε Βδομάδα Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

ΟΗΕ: Μία Καταστροφή Κάθε Βδομάδα Λόγω Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Δευ, 8 Ιουλίου 2019 - 14:52

Κάθε βδομάδα ο πλανήτης ζει μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που προειδοποιεί τις αναπτυσσόμενες χώρες να προετοιμαστούν για τις σημαντικές επιπτώσεις και ζητά για ακόμα μία φορά ανάληψη δράσης επειγόντως.

Οι κυκλώνες «Idai» και «Kenneth» στη Μοζαμβίκη και η ξηρασία που πλήττει την Ινδία έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Όμως, πολλά άλλα συμβάντα προκαλούν ταλαιπωρία στους πολίτες αλλά και θανάτους, ενώ συμβαίνουν πολύ ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν, δήλωσε η αρμόδια εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάμι Μιζουτόρι.

Πολλές από αυτές καταστροφές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι είχαν προετοιμαστεί εγκαίρως για να φτιάξουν καλύτερες υποδομές, να προστατευτούν για παράδειγμα από τις καταιγίδες ή να έχουν πρόσβαση σε νερό σε περίπτωση ξηρασίας, αλλά και οι κυβερνήσεις είχαν μεγαλύτερη ενημέρωση για τις ευάλωτες περιοχές.

«Δεν πρόκειται για το μέλλον, πρόκειται για σήμερα» είπε η ίδια επισημαίνοντας πως η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά χρειάζεται επένδυση τώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα ανέρχεται στα 520 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ το πρόσθετο κόστος κατασκευής υποδομών ανθεκτικές στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης είναι μόνο περίπου 3%.

«Δεν πρόκειται για πολλά χρήματα, αλλά οι επενδυτές δεν έχουν κάνει αρκετά» ανέφερε η Μιζουτόρι για να τονίσει την ανάγκη να κανοποιηθούν τα στάνταρ για νέες υποδομές στέγασης και εργοστασίων, οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτα στις πλημμύρες και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που οδήγησαν στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ και το τελευταίο κύμα καύσωνα της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της «δράσης» για την κλιματική αλλαγή προσέγγιζε τον μετριασμό της με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ακτιβιστές και επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους εδώ και χρόνια ότι αυτό δεν αρκεί και ίσως οδηγούσε τους ανθρώπους σε εφησυχασμό, αλλά και αφήνουν απροστάτευτους άλλους που ζουν σε αυτοσχέδιους οικισμούς ή παραγκουπόλεις, όπως επίσης φτωχούς, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους και εκτοπισμένους.