«H δρομολογούμενη συμφωνία μεταξύ ΣIΔΜA-ΜΠΗΤΡΟΣ θα αλλάξει τον χάρτη του ελληνικού σιδηρεμπορίου αλλά και τον ρου της ιστορίας του Ομίλου μας» δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Παναγιώτης Μπήτρος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων:

Στην αναγκαιότητα της συμφωνίας. «Η εξέλιξη αυτή ήταν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισώρευσε η κρίση των τελευταίων δέκα ετών. Σε έναν κλάδο, όπως ο σιδηρεμπορικός, που χάνει το 70% της ζήτησης, η συγκέντρωση είναι αυτονόητη αναγκαιότητα».

Στα οφέλη που θα προκύψουν. «Η συγχώνευση αυτή εφόσον ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίσει την εξυγίανση και την προοπτική δύο ιστορικών επιχειρήσεων της χώρας, θα δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, θα εξορθολογίσει τη χρήση των παραγωγικών υποδομών των δύο εταιρειών και θα συνθέσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς. Εντέλει, θα δημιουργήσει έναν ισχυρό οικονομικό φορέα, ο οποίος όχι μόνο θα έχει επουλώσει τις πληγές της κρίσης αλλά θα έχει προϋποθέσεις ικανές να στηρίξουν κάθε φιλοδοξία για το μέλλον του».

Στο χρονοδιάγραμμα του δρομολογούμενου deal. «Το MoU αναφέρεται στο πλαίσιο και τους βασικούς όρους της συγχώνευσης και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού των δύο εταιρειών και ανοίγει το δρόμο για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση των τελικών όρων της συμφωνίας, στη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τα όργανα διοίκησης των εταιρειών και στην υπογραφή των οριστικών συμβάσεων με τις Τράπεζες, σε τρεις μήνες περίπου από σήμερα. Θα ακολουθήσουν οι τυπικές διαδικασίες υλοποίησης της συγχώνευσης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μερικούς μήνες ακόμη».

Ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κατάσταση, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές του κλάδου της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα στην Ελλάδα, σημειώνοντας:

«Στη χώρα μας, η ζήτηση χαλυβουργικών βρίσκεται υπό την πίεση της επενδυτικής καχεξίας, τις αρνητικές επιπτώσεις της οποίας είναι αδύνατον να αντισταθμίσουν οι λιγοστές ελληνικές χαλυβοκαταναλωτικές βιομηχανίες με εξαγωγική δραστηριότητα. Αν δεν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, στο Καστέλι, στο Β.Ο.Α.Κ., στον Πάτρα-Πύργος, στο Θριάσιο, αν δεν αρχίσει ο μετροπόντικας να σκάβει τη γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν ξεκινήσουν οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και οι μεγάλες επενδύσεις στα logistics και στα λιμάνια, αξιόλογη ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εξακολούθησαν να επικρατούν στην αγορά οι συνθήκες στασιμότητας, που χαρακτήρισαν, κατά μέσο όρο, το 2018: Σταθεροποιητικές τάσεις στη ζήτηση και τις τιμές, που θέτουν υπό πίεση τα περιθώρια κέρδους.

Πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας υπήρξε, αναμφίβολα, η αναβλητικότητα στην ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα και η απραξία στις δημόσιες επενδύσεις που χαρακτηρίζουν τις προεκλογικές περιόδους.

Επισημαίνω τις δυσχέρειες και τις προκλήσεις, δεν είμαι, όμως, απαισιόδοξος.

Η χώρα έχει ολοκληρώσει -έστω και με στρεβλό τρόπο και, σίγουρα, με καθυστέρηση- μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και έχει αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Το κυριότερο, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας έχουν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις της διατηρήσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και της συνολικής ανάταξης της χώρας.

Αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται δομικές εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, φιλο-επενδυτική στρατηγική και σκληρή δουλειά από όλους.

Βαδίσαμε με κόπο ένα δύσβατο μονοπάτι επί μια δεκαετία για να φθάσουμε ως εδώ. Κι εδώ δεν είναι το τέλος. Η αρχή είναι. Ο δρόμος, από εδώ και πέρα, δεν είναι εύκολος. Εμείς, όμως, είμαστε διαφορετικοί. Πιο πεπειραμένοι, πιο ώριμοι. Γι’ αυτό και το βάδισμά μας θα είναι πλέον πιο σταθερό, πιο αποφασιστικό και πιο σίγουρο».

(euro2day.gr)