Νορβηγία και Ισλανδία Σχεδιάζουν Υπεράκτια Εργοστάσια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Γεωθερμία

Νορβηγία και Ισλανδία Σχεδιάζουν Υπεράκτια Εργοστάσια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Γεωθερμία
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 24 Ιουνίου 2019 - 08:27

Ένα ελπιδοφόρο σχέδιο για το μέλλον της γεωθερμίας συνολικότερα στην Ευρώπη έχουν στο πλάνο τους Νορβηγία και Ισλανδία, οι οποίες στοχεύουν να εγκαταστήσουν μία πλατφόρμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, σε τμήμα της υφαλοκριπίδας της Ισλανδίας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποθαλάσσια καλώδια στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν μελλοντικές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση των αιολικών πάρκων στην Νορβηγία. Παράλληλα, σχεδιάζουν υπεράκτια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον ιστότοπο thinkgeoenergy,  επιστήμονες από την Ισλανδία και τη Νορβηγία θέλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμία. Εκτιμούν πως τα ανώτερα στρώματα του φλοιού της γης περιέχουν ανυπολόγιστους όγκους ανανεώσιμης θερμότητας. Ένα μικρό κλάσμα αυτής της θερμότητας είναι αρκετό για να καλύψει τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η ανάπτυξη έργων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας περιορίζονταν μόνο στην ξηρά, γι’ αυτό το λόγο δεν ήταν πάντοτε εφικτό να γίνουν όλα πραγματικότητα. Πολλά μελλοντικά έργα, σύμφωνα με τους επιστήμονες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αντιδράσεις αντίστοιχες με εκείνες των κατοίκων στη Νορβηγία, ενάντια στα αιολικά πάρκα. Για παράδειγμα τον περασμένο Απρίλιο η Νορβηγική διεύθυνση υδατικών πόρων και ενέργειας παρουσίασε το σχέδιο της για την αιολική ενέργεια. Στο σχέδιο αυτό 13 περιοχές στη Νορβηγία χαρακτηρίζονταν ως κατάλληλες για την κατασκευή εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Μερικές από αυτές τις περιοχές όμως ήταν προστατευόμενες φυσικές περιοχές, με αποτέλεσμα ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις να αντιδράσουν.

 Οι επιστήμονες της ισλανδικής εταιρείας ενέργειας North Tech Energy (NTE) και του νορβηγικού ερευνητικού οργανισμού SINTEF εστιάζουν τις έρευνες τους σε δύο περιοχές στην ισλανδική  υφαλοκρηπίδα και θεωρούν πως εκεί μπορεί να κατασκευαστεί σε μία πλατφόρμα ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία. Επισημαίνουν ακόμα πως σε πολλές χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοια συστήματα, ενώ σε δεύτερη φάση μελετούν την προοπτική δημιουργίας ενός υπεράκτιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία. Δεν παραβλέπουν ότι είναι συνήθως πιο δαπανηρή η ανάπτυξη τέτοιων έργων. Ωστόσο, θεωρούν πώς τόσο η επέκταση των κατοικιών, όσο και η διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, καθιστούν τις γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αδύνατες να οικοδομηθούν σε πολλές τοποθεσίες στην ξηρά.

Να σημειωθεί πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη γεωθερμία στην αναθεωρημένη έκδοση (Ιουνίου) της έκθεσης αγοράς για το 2018, τονίζει πως το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό στην Ευρώπη ανήλθε σε 3.091 MWe, που αντιστοιχεί σε 127 γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Τονίζει πως η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως ο γεωθερμικός τομέας διπλασίασε την ικανότητά του σε 6 χρόνια, ενώ από το 2018, περισσότερες από 300 γεωθερμικές περιοχές έχουν θέσει σε λειτουργία συστήματα θέρμανσης, σε σύγκριση με τις 187 το 2010.