Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αλληλεγγύη Αποτυπώνεται στο Συγχρονισμό των Ηλεκτρικών Δικτύων της Βαλτικής με την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αλληλεγγύη Αποτυπώνεται στο Συγχρονισμό των Ηλεκτρικών Δικτύων της Βαλτικής με την Ευρώπη
energia.gr
Σαβ, 22 Ιουνίου 2019 - 11:30

Ο συγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Βαλτικής, με το δίκτυο των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω της Πολωνίας αποτελεί το αποτέλεσμα πολιτικού χάρτη που συνυπέγραψαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αξιωματούχους από τις Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Πολωνία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοράβσκι και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κρισιάνι Κάρινς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε πως "Από την αρχή της θητείας μας, η επιτροπή έχει δουλέψει να δημιουργήσει συναινέσεις. Η σημερινή υπογραφή είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι έχουμε επιτύχει σε αυτό: ο συγχρονισμός είναι ένα έργο όπου έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε μαζί. Σήμερα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε επιτύχει όλα τα βασικά ορόσημα και τώρα θέτουμε τις βάσεις για την μέχρι το 2025 πορεία μας. Ανέκαθεν η Επιτροπή στόχευε στην πλήρη ενσωμάτωση των δικτύων των βαλτικών χωρών με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα κάνουμε το καλύτερο για να διευκολύνουμε την λήψη αποφάσεων που προωθούν ένα τέτοιο έργο, εφαρμόζοντας μια στρατηγική ανάπτυξης κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας".

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει πως ο συγχρονισμός των κρατών της Βαλτικής με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης είναι ακρογωνιαίος λίθος και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Ενεργειακής Ένωσης, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας.

Πιο  συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πακέτο 323 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου, καλύπτοντας το 75% της αναγκαίου κεφαλαίου επένδυσης για την εν λόγω φάση του έργου.

Να προσθέσουμε ακόμη, πως τον Μάιο του 2019, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε η Πολωνία,  εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η επίσημη επέκταση του δικτύου της ηπειρωτικής Ευρώπης στα κράτη της Βαλτικής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η περιοχή της Βαλτικής συνδέεται με τους ευρωπαϊκούς εταίρους, μέσω των πρόσφατα εγκατεστημένων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Πολωνία (LitPol Link), την Σουηδία (NordBalt) και την Φινλανδία (Estlink 1 και Estlink 2).