Σε Συνθήκες Λειψυδρίας τα 2/3 του Πλανήτη

Σε Συνθήκες Λειψυδρίας τα 2/3 του Πλανήτη
του Γιάννη Ελαφρού
Πεμ, 20 Ιουνίου 2019 - 16:36

Μέχρι το 2025, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, κι αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση των εξελίξεων, τα δύο τρίτα του πλανήτη θα ζουν σε συνθήκες λειψυδρίας και θα αγωνιούν για την αντοχή των υδάτινων αποθεμάτων τους, ενώ οι κάτοικοι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.

Στις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις υπολογίζεται πως 1,8 δισ. άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν συνθήκες απόλυτης έλλειψης νερού, καθώς οι υδάτινοι πόροι μεγάλων περιοχών θα έχουν στεγνώσει. Η επέκταση της απερήμωσης είναι πιθανό να ενισχύσει τη μετανάστευση, με τις επιτροπές του ΟΗΕ να εκτιμούν πως μέχρι το 2045 περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν σε μετακίνηση λόγω... δίψας. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΗΕ την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είναι πολύ ανησυχητικά. Πριν από 25 χρόνια τέθηκε σε εφαρμογή η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD). Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, μέσω της αειφόρου διαχείρισης του εδάφους, να επιτευχθεί η ουδετερότητα στη γη, δηλαδή όσο έδαφος χάνεται μέσω ερημοποίησης και υποβάθμισης να ανακτάται με βιώσιμες πρακτικές.

Η Πατρίτσια Εσπινόσα, εκτελεστική γραμματέας του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, σε μήνυμα που έστειλε σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αγκυρα, υπογράμμισε πως «η επίτευξη της ουδετερότητας στην υποβάθμιση της γης θα παρέχει μια σταθερή βάση για σημαντικά ζητήματα, από τη μείωση της φτώχειας, την ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτων και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έως και την κλιματική προσαρμογή».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες επεσήμανε ότι κάθε χρόνο ο κόσμος χάνει 24 δισεκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν μεγάλο μέρος από το ΑΕΠ τους λόγω υποβάθμισης των εδαφών τους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Η UNCCD εκτιμά ότι σχεδόν 170 χώρες εξακολουθούν να πλήττονται από απερήμωση, υποβάθμιση της γης ή ξηρασία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν παραδείγματα για την ανάκαμψη και την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών. Για παράδειγμα, πάνω από πέντε εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένων εκτάσεων στην περιοχή Σάχελ της Αφρικής έχουν αποκατασταθεί μέσω φυσικής αναγέννησης από τους γεωργούς, παράγοντας επιπλέον μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Οι αγροτικές καλλιέργειες αύξησαν τα δέντρα παγκοσμίως, κυρίως σε Βραζιλία, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία.

("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")