Η Τουρκία Απειλεί με Αντίποινα την Κύπρο Μετά τα Εντάλματα Σύλληψης του Πληρώματος του Fatih

Η Τουρκία Απειλεί με Αντίποινα την Κύπρο Μετά τα Εντάλματα Σύλληψης του Πληρώματος του Fatih
energia.gr
Τρι, 11 Ιουνίου 2019 - 17:21

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Λευκωσίας-Άγκυρας με αφορμή τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν, χθες, εντάλματα σύλληψης κατά 25 ατόμων που απαρτίζουν το πλήρωμα υποστήριξης του τουρκικού σκάφους, αλλά και αξιωματούχων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις που συντονίστηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet.

Μεταξύ αυτών είναι εργαζόμενοι σε μία κροατική και δύο αμερικανικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με την Turkish Petroleum.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έστειλε το «Φατίχ» στα δυτικά της Κύπρου για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι μόνο στην ΑΟΖ του νησιού, αλλά στη θαλάσσια περιοχή  που ανήκει στην Ελλάδα.

«Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται πως: «Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας».

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι θα εκκινήσει νομική διαδικασία για να αποδείξει ότι η απόφαση της Λευκωσίας δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματα γεωτρήσεων όπως έχει προγραμματίσει τόσο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή όσο και για να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμων εταίρων στο νησί», διαμηνύει.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι από την Νορβηγία και τις ΗΠΑ που είχαν εκφράσει πρόθεση να συνεργαστούν στη τουρκική γεώτρηση, έχουν αποχωρήσει, μετά τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος, ενώ αποχώρησαν, επίσης, οι αμερικανικές και νορβηγικές εταιρείες που είχαν συμβόλαια με την κρατική ευταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" ύστερα από τις αποχωρήσεις ων ξένων πληρωμάτων, επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αντί να κατευθυνθεί στη Κυπριακή ΑΟΖ .