Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που αποσκοπεί να διατηρήσει το υφιστάμενο πλαίσιο συναλλαγών και μετά το Brexit, υπέγραψαν Βρετανία και Νότια Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου που αφορά στη μετά-Brexit εποχή και η οποία κινείται, σε γενικές γραμμές, πάνω στους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας της ΕΕ με την Σεούλ. 

Η συμφωνιά, που υπεγράφη από τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, θα καλύπτει τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών και τις βρετανικές εξαγωγές πετρελαϊοειδών και άλλων αγαθών και όπως επισημαίνει το Λονδίνο έως στόχο να προσφέρει σταθερότητα σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία από την κοινότητα στις 31 Οκτωβρίου. 

«Η συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αμβλύνει τις αβεβαιότητες, που πυροδοτεί το Brexit σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για τις εξαγωγές εξαιτίας του κλιμακόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο» τόνισε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου, Γιου Μίουνγκ χι. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να την επικυρώσουν έως τα τέλη Οκτωβρίου και να τη θέσουν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο. 

Η Νότιος Κορέα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και εκ των κορυφαίων δυνάμεων στον πλανήτη στα ηλεκτρονικά, την χαλυβουργία και την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εξαγωγές της στη Βρετανία ανήλθαν, πέρυσι, σε 6,36 δισ. δολάρια. Από την πλευρά της, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας, μεταξύ των κρατών- μελών της Ε.Ε. και συνολικά ο 18ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Ως μέλος της Ε.Ε. η Βρετανία συμμετέχει σε 40 εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

(πληροφορίες από BBC)