Την ανάγκη ανάπτυξης μιας κοινής στρατηγικής για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, Ατανάσκα Νικόλοβα, από το βήμα της υπουργικής διάσκεψης με θέμα την κοινή ναυτιλιακή ατζέντα για τη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Αυτή η κοινή στρατηγική, επισήμανε η κ. Νικόλοβα, θα πρέπει να ενταχθεί στις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς -όπως υποστήριξε- μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώσουν τις δράσεις που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη περιφερειακή συνεργασία.

Η κ. Νικόλοβα επισήμανε ότι αυτή την περίοδο η Βουλγαρία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Με το σύνθημα «Μια Θάλασσα Ευκαιριών», η Βουλγαρία εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της συνέργειας με άλλους οργανισμούς περιφερειακής ανάπτυξης με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της ευρείας περιοχής του Ευξείνου Πόντου για συνεργασία και παραγωγική αλληλεπίδραση στην υλοποίηση επιτυχημένων έργων τομέα της προστασίας της θάλασσας.

"Παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου και της συμμετοχής τους σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και οικονομικές ενώσεις, οι προσπάθειες θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την προστασία του Εύξεινου Πόντου και τη βιώσιμη διαχείριση του", ανέφερε χαρακτηριστικά.