Eνεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας η πρόταση για οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι και 40 δισ. ευρώ, έως το 2038, προς τις περιοχές όπου λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η απόφαση της γερμανικής ηγεσίας ελήφθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγραμματισμού που αποβλέπει στη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, μέτρα για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων εντός της προσεχούς 20ετίας. Το Βερολίνο έχει δεσμευθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και να μετριάσει τον αντίκτυπο που θα υπάρξει για τις περιοχές που διαθέτουν λιγνιτικές μονάδες και εργοστάσια καύσης άνθρακα, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά και σε περιοχές που γειτνιάζουν με τον Ρήνο. Υπολογίζεται ότι στα ανθρακωρυχεία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας απασχολούνται σχεδόν 60.000 εργαζόμενοι. 

Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί την υπόσχεσή της να οδηγήσει τη χώρα στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ. Το πακέτο ενίσχυσης, για το οποίο απαιτείται, πρώτα, η έγκριση του κοινοβουλίου, θα βοηθήσει τις τέσσερις βασικές λιγνιτικές περιοχές της Γερμανίας να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων σε νέες επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σημειωτέον ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στα ανατολικά κρατίδια, τάσσεται αναφανδόν κατά του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και αμφισβητεί τη ρητορική περί της αλλαγής του κλίματος.