Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά μέσον όρο, 3,5% και ανήλθαν στα 21,1 ευρώ ανά 100 KWh, στη χρονική περίοδο από το β' εξάμηνο του 2017, έως και το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Εν τούτοις, τα οικιακά τιμολόγια φέρονται να αυξήθηκαν μόλις 0,1 ευρώ ανά 100 KWh, σε σύγκριση με το β' εξάμηνο του 2015

όταν και είχε καταγραφεί το υψηλότερο επίπεδο τιμών της τελευταίας δεκαετίας. Το εύρος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για την προαναφερθείσα περίοδο κυμάνθηκε κατά μέσον όρο μεταξύ 10 ευρώ ανά 100 KWh, όπως συνέβη στην περίπτωση της Βουλγαρίας, και 30 ευρώ σε χώρες όπως είναι η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η αύξηση υπήρξε πολύ μεγαλύτερη, με τα στοιχεία να δείχνουν κατά μέσον όρο, μια ανοδική διαμόρφωσή τους από 5,7% μέχρι και 6,7 ευρώ ανά 100 KWh, για την ίδια χρονική περίοδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το μερίδιο των φόρων και των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, διαμορφώθηκε περίπου σε ποσοστό 37% έναντι της τελικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στο 27%.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών με τη χαμηλότερη συνεισφορά φόρων και χρεώσεων στη διαμόρφωση της τελικής τιμής φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 14%. Αντίστοιχες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η Eurostat, είναι το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 10%, η Ρουμανία με 16% και οι Βουλγαρία, Τσεχία, Ιρλανδία και Σλοβακία με ποσοστό 17%.