Απρόθυμη η ΕΕ να Στραφεί πιο Δυναμικά στην "Πράσινη" Οικονομία, Παρά τις Προσπάθειες Ορισμένων Μελών

Απρόθυμη η ΕΕ να Στραφεί πιο Δυναμικά στην Πράσινη Οικονομία, Παρά τις Προσπάθειες Ορισμένων Μελών
energia.gr
Δευ, 20 Μαΐου 2019 - 17:13

Μία δράκα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζει προκειμένου να ληφθούν ζωτικής σημασίας αποφάσεις στα θέματα του περιβάλλοντος, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου. 

Ωστόσο οι πιθανότητες να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις είναι περιορισμένες υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο της 20ης και 21ης Ιουνίου, οκτώ χώρες-μέλη έχουν καταθέσει πρόταση για την ανάληψη πιο δραστικών μέτρων, στο πλαίσιο του στόχου για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και καλούν τους 28 να συμφωνήσουν για το μηδενισμό των εκπομπών ρύπων έως το 2050, αλλά και για μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι καμία χώρα της κοινότητας δεν θα υπολειφθεί στη μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία». 

Σύμφωνα με το Euractiv, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το κείμενο υπογράφουν η Κύπρος, η Δανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Όπως επισημαίνεται επιθυμούν, η ΕΕ να αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει της Συνόδου των χωρών του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ανάλογη πρόταση είχε προωθήσει, στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γαλλία, η οποία ζήτησε, το 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού να κατευθύνεται στη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος. 

Χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία θα παρουσιάσουν τα δικά τους ρηξικέλευθα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη δυναμική στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να μείνει πίσω στην κούρσα. Όμως χώρες, μεταξύ των οποίων, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, δεν φαίνονται ιδιαίτερα θερμές να κάνουν το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει στο δημοσίευμά του το Euractiv. 

Αντιθέτως, στη σύμπραξη των χωρών-μελών οι οποίες ζητούν την επιτάχυνση της λήψης μέτρων, να στοιχηθεί και η Γερμανία. Παρά ταύτα, δεν θα πρέπει να είναι κανείς υπεραισιόδοξος για το τί μέλλει να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές των Βρυξελών.