Η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, δήλωσε σήμερα, ότι η χώρα της συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΕ για απανθρακοποίηση της ενέργειας, αλλά υπογράμμισε πως για τουλάχιστον ακόμη 60 χρόνια, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα άνθρακα που βρίσκονται στη λεκάνη του Έβρου.

Σύμφωνα με την Υπουργό, την τελευταία δεκαετία οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έχουν επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσουν τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με άνθρακα, που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. 

Εν τω μεταξύ, στην Σόφια πραγματοποιείται συνδιάσκεψη για την ενεργειακή ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκπρόσωποι κρατικών φορέων της ΕΕ, ευρωπαϊκών θεσμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, έμποροι και προμηθευτές ενέργειας, τα ρυθμιστικά όργανα της περιοχής θα συζητήσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή.

Στην ίδια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Βουλγαρικό Φόρουμ Ορυχείων και Ενέργειας, θα συζητηθεί το μέλλον των ανθρακοφόρων περιοχών που τελούν σε φάση μετάβασης, η ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και οι προκλήσεις στον κλάδο της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας.