Υψηλές Φιλοδοξίες της Πορτογαλίας στις ΑΠΕ- Νέο Πλαίσιο Αδειοδοτήσεων για τα Φωτοβολταϊκά

Υψηλές Φιλοδοξίες της Πορτογαλίας στις ΑΠΕ- Νέο Πλαίσιο Αδειοδοτήσεων για τα Φωτοβολταϊκά
energia.gr
Παρ, 17 Μαΐου 2019 - 18:00

Η αλλαγή στο καθεστώς αδειοδότησης νέων έργων ηλιακής τεχνολογίας, επιτρέπει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για δημοπρατούμενη ισχύ 1.35 γιγαβάτ από φωτοβολταϊκά, αποκάλυψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Ζοάο Μάτος Φερνάντες.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων, με την οποία αλλάζει τον τρόπο που παραχωρείται η νέα ισχύς, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου που δημοσιεύτηκε χθές. Έως τώρα, η κατανομή ισχύος εξαρτάτο από τη διαθεσιμότητα του δικτύου.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, που αποσκοπεί στο να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προς όφελος των καταναλωτών, οι άδειες παραγωγής ενέργειας θα δίδονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Καθώς η ηλιακή τεχνολογία είναι η φθηνότερη μορφή ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμβολαιοποιήσει σε τιμές που θα κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα της υφιστάμενης τιμής του ηλεκτρισμού στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SolarPower Europe, στην παγκόσμια έκθεση για την αγορά ηλιακής ενέργειας στην επόμενη πενταετία (Global Market Outlook-GMO) προβλέπει  πως η Πορτογαλία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της σε ηλιακή ισχύ από 2,1 γιγαβάτ, στα 9,7 έω το 2023, όταν, σήμερα, διαθέτει λιγότερο από 1 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ, με πολλά έργα να βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η αλματώδης ανάπτυξη του κλάδου θα προσελκύσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2030, όπως προβλέπει η αγορά. Στόχος της κυβέρνησης της χώρας της Ιβηρικής είναι να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, έως το 2030 και να εκπληρώσει το στόχο της πλήρους απανθρακοποίησης, έως το 2050.