Η Κίνα Ανταποδίδει το Εμπορικό Πλήγμα των ΗΠΑ με Δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε Αμερικανικά Προϊόντα -Υπό Πίεση Αγορές, Εμπορεύματα

Η Κίνα Ανταποδίδει το Εμπορικό Πλήγμα των ΗΠΑ με Δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε Αμερικανικά Προϊόντα -Υπό Πίεση Αγορές, Εμπορεύματα
energia.gr
Δευ, 13 Μαΐου 2019 - 16:46

Νέα κλιμάκωση παρατηρήθηκε σήμερα, στον εμπορικό πόλεμο που σοβεί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, με την Κίνα να περνά στην αντεπίθεση και να ανακοινώνει ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές περισσοτέρων των 5.000 αμερικανικών προϊόντων

συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, ως απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά σε βάρος της, από τον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%, ενώ θα αφορούν συνολικά σε 5.140 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην κινεζική αγορά. Η είδηση προκάλεσε έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να διευρύνει τις απώλειές του πάνω από 1%, τον γερμανικό DAX να κάνει βουτιά 1,50%, και τον κλάδο των αυτοκινήτων να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Αμερικανό καταναλωτή να πληρώσει για τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά που έχουν τεθεί σε ισχύ. "Η Κίνα δεν πρέπει να ανταποδώσει -θα κάνει τα πράγματα χειρότερα!", είχε αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του του στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν εάν οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας σε άλλες χώρες. Η Κίνα είχε καταστήσει σαφές, από την πλευρά της, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους αμερικανικούς εκβιασμούς.

Τι προοιωνίζεται, όμως, ο εμπορικός πόλεμος για τις τιμές εμπορευμάτων; Πιέσεις στις τιμές, ειδικά για τα βασικά μέταλλα, αλλά και για τα αγροτικά εμπορεύματα, ενώ και το πετρέλαιο κινδυνεύει να παρασυρθεί από την άγρια κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τέταρτη εβδομάδα απωλειών για τις αγορές εμπορευμάτων, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια καθοδικό σερί από τις αρχές του έτους, εν μέσω της κλιμάκωσης της διμερούς εμπορικής έντασης, με τη στάση που υιοθετούν Ουάσιγκτον και Πεκίνο να προοιωνίζεται ακόμη πιο ισχυρές πιέσεις στις τιμές. Στην περίπτωση που κλιμακωθεί η αντιπαράθεση, «αναμένουμε διολίσθηση των εμπορευμάτων», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia. «Τα μετάλλα θεωρούνται πιο ευάλωτα, ενώ δεν αποκλείεται η άσκηση πιέσεων και στο πετρέλαιο», εκτιμούν οι αναλυτές της Commowealth Bank of Australia.

Τα εμπορεύματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης. Ο χαλκός υποχωρούσε, χθες, στην περιοχή των 6.000 δολαρίων ο τόνος, όριο από το οποίο η αγορά εικάζει ότι θα υποχωρήσει σε πολύ σύντομο χρόνο, ενώ ο μόλυβδος κινείται σε ναδίρ τριετίας, αγγίζοντας τα 1.805 δολάρια ο τόνος, δηλαδή, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016. 

Είναι χαρακτηριστικό του ζοφερού κλίματος που επικρατεί, το γεγονός ότι ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg διατηρείτι σε αρνητικό έδαφος επί τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες. Ενδεχόμενες απώλειες, κατά τις επόμενες ημέρες, θα σημαίνουν ότι ο δείκτης θα απωλέσει το σύνολο των κερδών που έχει αποκομίσει από τις αρχές του έτους που διανύουμε.