WNA: 1,5 Τρις Δολ. οι Επενδύσεις στον Κλάδο της Πυρηνικής Ενέργειας ως το 2035 – Η Τουρκία στους Νεοεισερχόμενους “Παίκτες”

WNA: 1,5 Τρις Δολ. οι Επενδύσεις στον Κλάδο της Πυρηνικής Ενέργειας ως το 2035 – Η Τουρκία στους Νεοεισερχόμενους “Παίκτες”
energia.gr
Δευ, 13 Μαΐου 2019 - 07:52

Η παγκόσμια ζήτηση για πυρηνική ενέργεια αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που μέχρι το 2035 αναμένεται ο όγκος επενδύσεων στον κλάδο να φτάσει τα 1,5 τρις δολ., ενώ σήμερα 30 χώρες σχεδιάζουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Επίσης, τέσσερις χώρες κατασκευάζουν τις πρώτες τους μονάδες ατομικής ενέργειας. Αυτά δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας (WNA). Agneta Rising, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η βέλτιστη πηγή διαφοροποίησης. αναγνωρίζοντας την ανάγκη βιώσιμου ενεργειακού μίγματος στο μέλλον

Έτσι, ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πυρηνική ενέργεια αυξάνεται καθώς η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2016, ο κόσμος πρέπει να περιορίσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Παρά το στόχο αυτό, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,7% φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 33,1 γιγατόνων το 2018 λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης ενέργειας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Ο τομέας της ενέργειας αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης των εκπομπών, ενώ η κατανάλωση άνθρακα μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τα 10 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Καθώς οι πυρηνικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν διοξείδιο, η Rising ισχυρίστηκε, μιλώντας στο Anadolu, ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές για ένα αειφόρο ενεργειακό μέλλον.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποφεύγονται κάθε χρόνο εκπομπές περίπου 2 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα - το ισοδύναμο της απόσυρσης 400 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική ενέργεια που εξέδωσε για το 2018 ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας .

Ως εκ τούτου, ο στόχος της πυρηνικής κοινότητας είναι να δημιουργήσει επιπλέον 1.000 γιγαβάτ πυρηνικής ικανότητας έως το 2050, επισήμανε η Rising.

Η σημερινή εγκατεστημένη παγκόσμια δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας είναι γύρω στο επίπεδο των 400 γιγαβάτ, ενώ προβλέπεται ότι η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της μελλοντικής κατάταξης στη δυναμικότητα του κλάδου.

Η WNA εκτιμά ότι, με βάση τα τρέχοντα σχέδια, η αξία των νέων επενδύσεων στον τομέα της κατασκευής νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2035 αναμένεται να φτάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Η ανατολική Ασία υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του όγκου επενδύσεων με 740 δις δολάρια, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με $ 228 δις και $ 203 δις αντίστοιχα.

”Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις”

Η Τουρκία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαγκλαντές και η Λευκορωσία είναι οι νεοεισερχόμενοι στον τομέα αυτό, ανέφερε η Rising.

Το Ακκούγιου, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας βρίσκεται υπό κατασκευή και ο νέος αντιδραστήρας ισχύος 1200 μεγαβάτ σχεδιάζεται να λειτουργήσει έως το 2023.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η μονάδα του Ακκούγιου θα έχει συνολικά 4.800 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Ως ένας από τους νεοεισερχόμενους "παίκτες", η Τουρκία θα ωφεληθεί πολύ από το Ακκούγιου, καθώς το εργοστάσιο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με τη Rising, η οποία πρόσθεσε ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, να κινητοποιήσει την οικονομία και να οδηγήσει στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.

Η Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας, αν και αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη του πρότζεκτ ήταν πολύ αργή αρχικά, σημείωσε ότι τώρα προχωράει με μεγάλη ταχύτητα.

Επίσης, η Agneta Rising εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβολή της Τουρκίας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία, όπως ισχυρίζεται στη συνέντευξή της στο Anadolu, θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής μονάδας, η οποία θεωρεί ότι θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας καλής βάσης τςχνογνωσίας και την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στον πυρηνικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μαΐου 2013 υπογράφηκε διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ιαπωνίας για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονική χώρα, στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία αναμένεται να διαθέτει τουλάχιστον 10.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης πυρηνικής δυναμικότητας τα επόμενα 10-15 χρόνια, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Πυρηνικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας.