Άλμα στα 65 δισ. ευρώ κατέγραψαν, το 2018, οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια σε παγκόσμια κλίμακα, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ αφορούν σε νέα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη. Το ύψος των επενδύσεων σε νέα χερσαία αιολικά πάρκα στην Γηραιά Ήπειρο ανήλθαν στα 16,4 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, με το ποσό να αναλογεί στο 40% του συνόλου των συναφών επενδύσεων στην Ευρώπη για το περασμένο έτος.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι επενδύσεις μπορεί να ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2021, όπως προβλέπουν οι αναλυτές.

Το κόστος της επένδυσης ανά μεγαβάτ για τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχει ελαττωθεί δραστικά μεταξύ 2015 το 2018.  Δεν λείπουν όμως οι επιφυλάξεις. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αδειών, αλλά και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καταρτίσει, ακόμη, σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030, όπως απαιτούν οι διεθνείς δεσμεύσεις.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια κλαδική έκθεση της WindEurope για τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές τάσεις, το ύψος των επενδύσεων το 2018 δεν διαφέρει, μεν, από τα κεφάλαια που επενδύθηκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η απόδοσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, ειδικά για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα 27 δισ. ευρώ θα συντείνουν σε νέα παραγωγική ικανότητα ισχύος 16,7 γιγαβάτ, που θα αποτελέσει νέο ιστορικό προηγούμενο. Η παραγωγή ενός μεγαβάτ από νέες χερσαίες εγκαταστάσεις απαιτεί, σήμερα, επένδυση της τάξης του μόλις 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι των 2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015, ενώ για τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 4,5 εκατ. ευρώ το 2015.

Από τη συνολική παραγωγική ικανότητα των 16,7 γιγαβάτ, που θα προέλθει από τις νέες επενδύσεις του περασμένου έτους, τα 12,5 γιγαβάτ αφορούν σε χερσαίες εγκαταστάσεις, ενώ τα 4,2 γιγαβάτ σε υπεράκτιες. Το 2018 ελήφθησαν αποφάσεις για να κατασκευαστούν συνολικά, 190 αιολικά πάρκα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 35% να αναπτύσσεται σε χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης.

Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, κυρίως σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σουηδία, όπως αναφέρεται στην έκθεση Financing and Investment Trends της WindEurope. Όσον δε αφορά στις επενδύσεις στη νότια, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, αυτές αντιστοιχούσαν μόλις στο 4% του συνόλου, αν και η Ισπανία με την Πολωνία προέβησαν σε εκτεταμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες το περασμένο έτος.

Εκτός από τη χρηματοδότηση νέων υπεράκτιων και χερσαίων αιολικών πάρκων στην Γηραιά Ήπειρο, σημαντικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν στην εξαγορά εγκαταστάσεων - είτε επρόκειτο για εν εξελίξει, έργα, είτε για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια.

Με την ωρίμαση και τη γιγάντωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, ιδίως από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ελκύονται και αναλαμβάνουν ρόλο συνεταίρου σε ανάλογα έργα. Επιπροσθέτως, οι κατασκευαστές αιολικών πάρκων χρηματοδοτούν ολοένα και συχνότερα αυτά τα έργα μέσω πιστώσεων. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στην αιολική ενέργεια έχουν αναπτυχθεί νέα επιχειρηματικά και ιδιοκτησιακά μοντέλα, γεγονός που διευκολύνει την προσέλκυση διαφόρων τύπου χρηματοδοτών, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι θεσμικούς επενδυτές και κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν πιστώσεις για την παραγωγή, προαγωγή της αιολικής ενέργειας και τις εξαγωγές της.