Σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και την εξάλειψη του κινδύνου να ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση παρουσίασε, χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος κάλεσε την Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες τους.

Σε συνέντευξη στους Financial Times ο κ. Μπρινό Λε Μερ είπε πως οι πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που διαθέτουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, ενώ τα λιγότερο ανταγωνιστικά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, θα εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά τους. «Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρωζώνη που έχουν τα μέσα για να επενδύσουν περισσότερο», είπε ο κ. Λε Μερ στους FT, κατονομάζοντας τις Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία. Ωστόσο, το «νέο σύμφωνο ανάπτυξης της Ευρωζώνης», που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο και στη Χάγη.

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν λάβει όλες τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση, και προς το παρόν δεν λαμβάνουν αποφάσεις που χρειάζονται ώστε η ανάπτυξη να είναι η μέγιστη δυνατή», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο Λε Μερ τόνισε πως τα μέτρα που θα αποφασίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να πλαισιώνονται από χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ και την ολοκλήρωση ζωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, περιλαμβανομένων του κοινού προϋπολογισμού, της κοινής αγοράς κεφαλαίων και της τραπεζικής ένωσης. «Ανησυχώ για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Βλέπουμε σήμερα πως φτάνουν στο τέλος τους τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης που έχουν πάρει οι ΗΠΑ, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στην Κίνα και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, βλέπουμε έντονη επιβράδυνση στη Γερμανία και ύφεση στην Ιταλία», είπε ο Λε Μερ.

Το νέο γαλλικό σχέδιο αποκαλύπτεται την ώρα που αποδυναμώνεται η πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, ετησίως, ο οποίος να χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες που τελούν σε κρίση. Οι συζητήσεις στο Eurogroup για τον νέο προϋπολογισμό εικάζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούνιο, ωστόσο η νέα μορφή του θα διαθέτει πολύ λίγους πόρους και δεν θα χρησιμοποιείται, παρά μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Είναι ενδεικτικό της διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα το γεγονός ότι η Ολλανδία απείλησε, προ ημερών, να αποχωρήσει από τον προϋπολογισμό εάν οι εθνικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας επί των αποφάσεων για τις δαπάνες.