Η Γαλλία Αποχαιρετά -Υπό Προϋποθέσεις- την Ηλεκτροπαραγωγή από Άνθρακα το 2022

Η Γαλλία Αποχαιρετά -Υπό Προϋποθέσεις- την Ηλεκτροπαραγωγή από Άνθρακα το 2022
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 11 Απριλίου 2019 - 13:11

Η γαλλική κυβέρνηση βαίνει να εκπληρώσει το στόχο που έχει προαναγγείλει, για τη διακοπή της λειτουργίας των εναπομενουσών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έως το 2022, αφού πρώτα, ο φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου (RTE) επιβεβαίωσε, με έκθεσή του ότι μπορεί να καλύψει τη ζήτηση δίχως τη συμμετοχή των ανθρακικών μονάδων στο σύστημα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση Μακρόν ζήτησε από τον φορέα εκμετάλλευσης συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, τον περασμένο Ιανουάριο, να εκπονήσει συμπληρωματική ανάλυση της κατάστασης ασφάλειας της προσφοράς στην Γαλλία, χωρίς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να διακόψουν τη λειτουργία των εναπομείναντων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 3.000 μεγαβάτ, που ανήκουν στην EDF και την γερμανική Uniper, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την προθεσμία του 2022, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού που παρέσχε η RTE", δήλωσε ο υπουργός Οικολογίας, Francois de Rugy, σε συνέντευξη Τύπου.

Η RTE υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι είναι εφικτό για την Γαλλία να κλείσει όλες τις ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2022, εφόσον η προσφορά παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση το κλείσιμο των εν λόγω μονάδων παραγωγής θα μπορούσε να ξεκινήσει, σταδιακά, το 2022. Το σύνολο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι, επίσης, δυνατό να διακόψουν τη λειτουργία τους το ίδιο έτος, εφόσον η ζήτηση στην Γαλλία παραμείνει σταθερή και εάν ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας EPR, της EDF, στην Φλαμανβίλ, ένας, επίσης, νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και μια διασύνδεση ισχύος υψηλής τάσης, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, τεθούν σε πλήρη λειτουργία έως τότε.

Η RTE προειδοποίησε ότι, εάν υπάξουν σοβαρές καθυστερήσεις στην λειτουργία του EPR, τη διασύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, online, και την ανάπτυξη περισσότερων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας, τότε η εγγύηση του εφοδιασμού δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το 2022. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας ,ε άνθρακα θα πρέπει να παραταθεί, αλλά η λειτουργία τους θα περιοριζόταν σε περίπου δώδεκα ώρες ετησίως, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ακόμη, ο φορέας επεσήμανε ότι στην περίπτωση που η χώρα προχωρήσει στη μετατροπή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα, στο Cordemais, ισχύος 1,200 μεγαβάτ, σε μονάδα καύσης βιομάζας, η παραγωγή θα περιοριστεί το πολύ σε περίπου 20 ώρες ετησίως και αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών του συστήματος κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ψυχρών περιόδων, με το χειρότερο σενάριο να προβλέπει ανώτατο όριο λειτουργίας του σταθμού τις περίπου 250 ώρες.

Aυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για το έργο Ecocombust της EDF, στο Cordemais, το οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το καλοκαίρι. Η γαλλική επιχείρηση κοινής ωφελείας, που πρέπει να πείσει την κυβέρνηση για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, σχεδιάζει να λειτουργεί τη μονάδα για τουλάχιστον 800 ώρες ετησίως, στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι τιμές της ενέργειας καθορίζονται σε υψηλότερο επίπεδο.