Είναι η στρατηγική του Δούρειου Ίππου: οι Brexiteers σχεδιάζουν να εκλεγούν στις ευρωεκλογές, αν τελικά διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου, για να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σαμποτάρουν εκ των έσω την λειτουργία του.

«Εάν παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή μας, διότι ορισμένοι στη Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζουν ότι θα αλλάξουμε γνώμη...θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο ευρωφοβικός βουλευτής των Τόρις Μαρκ Φρανσουά, ο οποίος και βάφτισε «Δούρειο Ίππο» την στρατηγική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ομοϊδεάτες του συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμποντας στην άλωση της Τροίας.

«Θα γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα οδηγήσουμε σε αποτυχία τις απόπειρές τους να συνεχίσουν ένα πιο φεντεραλιστικό σχέδιο» για την Ενωση, προειδοποίησε ο Μαρκ Φρανσουά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρικτών του Brexit στο Λονδίνο, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το αίτημα για νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, έπειτα και από την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων. Ομως, η αναβολή αυτή θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ενωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Αλλά, για τον Μαρκ Φρανσουά, οι 27 «πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους όλες αυτές τις ενοχλητικές αλήθειες πριν λάβουν την απόφαση για την αναβολή», προειδοποίησε.

«Ανυπόφοροι» 

Αυτές οι «ενοχλητικές αλήθειες» επισημάνθηκαν αρχικά από το Τζέικομπ Ρις-Μογκ, άλλον hard core Brexiteer των Τόρις. «Αν μία μακρά παράταση μας παγιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να γίνουμε ανυπόφοροι», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η Τερέζα Μέι  απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να του ζητήσει αναβολή και την αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.