Η Aegean Marine Petroleum Network Inc. ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως το πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο υπόκειται σε ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις.

«Η εν λόγω εξέλιξη στρώνει τον δρόμο για την εταιρεία έτσι ώστε, μέσω του κεφαλαίου 11, να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα η αναδιάρθρωσή της ως θυγατρικής ανήκουσας εξ ολοκλήρου στην Mercuria Energy Group Limited, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Aegean.

Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οφείλεται στον επιτυχή παγκόσμιο διακανονισμό της Aegean με τις διάφορες ομάδες πιστωτών της, «συμπεριλαμβανομένων της Mercuria, της επίσημης επιτροπής για τους μη προστατευμένους πιστωτές της Aegean, της American Express Travel Related Services Company Inc., καθώς και ορισμένους κατόχους μη προστατευμένων μετατρέψιμων τίτλων της εταιρείας».

«Η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης από το δικαστήριο αποτελεί αποκορύφωση της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων και της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας, η οποία φέρει την επιχείρηση σε διαπρεπή θέση υπό την κυριότητα της Mercuria. Η επιτυχής σταθεροποίηση της επιχείρησης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αφοσίωση της ηγεσίας και των εργαζομένων της Aegean», δήλωσε ο Tyler Baron, Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean.

Ο κ. Baron πρόσθεσε: «Με την υποστήριξη της Mercuria και των πιστωτών μας, η Aegean θα επιτύχει μέσω του κεφαλαίου 11 την αναδιάρθρωσή της με σημαντική απομόχλευση, έχοντας μειώσει το χρηματοδοτούμενο χρέος της κατά περίπου 80 %. Υπό την κυριότητα της Mercuria, θα έχουμε επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες ρευστότητας και ανεφοδιασμού από κάθε άλλη φορά, και θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με μια ευρύτερη σειρά υπηρεσιών. Εκ μέρους της ομάδας της Aegean, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξή τους κατά τη διαδικασία αυτή».

Ο κ. Donald Moore, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean, δήλωσε: «Γύρισε τελικά και οριστικά η σελίδα με τα παρελθόντα ζητήματα της Εταιρείας και τις επελθούσες προκλήσεις τους και πλέον το βλέμμα στρέφεται προς τις σημαντικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες του μέλλοντος. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αναλάβαμε τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση της Aegean και επαναφέραμε εσπευσμένα έναν βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά, θέτοντας συνάμα τις βάσεις για μια μακροχρόνια επιτυχία».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η Aegean ξεκίνησε τη διαδικασία εξυγίανσης (κεφάλαιο 11) στις 6 Νοεμβρίου 2018 με την υποστήριξη της Mercuria, έτσι ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητά της και να θέσει τις βάσεις για τη μακροχρόνια επιτυχία της εταιρείας. «Η εταιρεία συνέχισε τις κανονικές της δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας», υπογραμμίζεται.

Όσον αφορά στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, η Kirkland & Ellis LLP ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της Aegean, η Moelis & Company LLC ενεργεί ως τραπεζικός επενδυτής της Aegean και η EY Turnaround Management Services LLC ενεργεί ως σύμβουλος αναδιάρθρωσης της Aegean.