Η Νέα Ιδέα του Ρ. Μπράνσον: Κάθε Εταιρεία να Πληρώνει Τέλος για Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια

Η Νέα Ιδέα του Ρ. Μπράνσον: Κάθε Εταιρεία να Πληρώνει Τέλος για Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια
energia.gr
Τρι, 26 Μαρτίου 2019 - 16:30

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, δημοσιεύοντας το φιλόδοξο σχέδιό του για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Το σχέδιο του Μπράνσον, όπως δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, είναι να εγκαταλειφθεί η ιδέα των φόρων άνθρακα και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ένα «Μέρισμα Καθαρής Ενέργειας», που θα επενδύεται αργότερα, για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Το Μέρισμα Καθαρής Ενέργειας που οραματίζεται ο Μπράνσον «θα μπορούσε να είναι το ισοδύναμο ποσοστό που θα είχε ένας φόρος άνθρακα, και θα βασιζόταν στην μείωση της ρύπανσης με τον ρυθμό που η κλιματική επιστήμη κρίνει ότι είναι απαραίτητος για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής προτού οι ζημιές είναι μη αναστρέψιμες», σύμφωνα με το κείμενο του εκκεντρικού επιχειρηματία.

Ο Μπράνσον πιστεύει ότι οι φόροι επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ φυσικά σχεδιάζονται με γνώμονα την προστασία του πλανήτη και είναι «καλοπροαίρετοι», δεν συγκέντρωσαν ποτέ επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και, συχνότερα, κατέληξαν στο να είναι εξαιρετικά μη δημοφιλείς, τόσο στο κοινό όσο και στις κυβερνήσεις.

Ωστόσο η ιδέα ενός φόρου άνθρακα εξακολουθεί να έχει πολλούς υποστηρικτές παγκοσμίως. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα 45 Αμερικανών οικονομικών εμπειρογνωμόνων, τόσο συντηρητικών όσο και προοδευτικών, δημοσίευσε μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλοι παραγωγοί εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να φορολογούνται επ’ αυτού, και ότι τα χρήματα θα πρέπει να επιστρέφονται στους πολίτες.

Ένα μέρισμα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ο Μπράνσον, θα έχει μερικά βασικά πλεονεκτήματα έναντι ενός τέτοιου φόρου. Οι εταιρείες θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους επενδύοντας το μέρισμα σε αναδυόμενα καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σε άλλες πρωτοποριακές τεχνολογίες. Παράλληλα, θα δημιουργούνται επίσης «εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», ευνοώντας τόσο το κοινό όσο και τις κυβερνήσεις, μειώνοντας τις τιμές των καυσίμων και ενισχύοντας την οικονομία.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά ίσως είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί αποτελεσματική. «Σήμερα απλά θέτω αυτό το σχέδιο προς συζήτηση και θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια» κατέληξε ο Μπράνσον.