Στην Πολωνία Είδαν το Ηλιακό Φως το... Αληθινό -Ραγδαία Ανάπτυξη της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας

Στην Πολωνία Είδαν το Ηλιακό Φως το... Αληθινό -Ραγδαία Ανάπτυξη της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 17:44

Εκρηκτική είναι άνοδος στην αγορά ηλιακών συλλεκτών που καταγράφεται το τελευταίο έτος στην Πολωνία, καθώς περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες πολίτες της χώρας έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των σπιτιών τους. Το 2015 μόλις τρεις χιλιάδες ήταν τα σπίτια στην Πολωνία που διέθεταν φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά στο τέλος του 2016 ο αριθμός αυτός είχε ήδη αυξηθεί σε 10.000 και έκτοτε βαίνει ραγδαία ανοδικά.

Η Πολωνή Υπουργός Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας, Γιαντβίγκα Εμίλεβιτς, πρότεινε να εισαχθούν κίνητρα για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές, ώστε να επενδύσουν σε ηλιακούς συλλέκτες και να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για ίδιες ανάγκες, ή να μεταπωλούν στο σύστημα τον όγκο παραγωγής που δεν χρησιμοποιούν.

«Είναι πολύ πιθανό ότι από το 2020 και μετά, οι τιμές της ενέργειας δεν θα μειωθούν και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, επειδή το φάσμα των διαθέσιμων μέσων είναι περιορισμένο», δήλωσε η κα. Εμίλεβιτς. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας, απευθείας από τον καταναλωτή και τους μικρούς παραγωγούς», πρόσθεσε.

Η πλειοψηφία των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εκτιμώμενη διάρκεια ζωής που υπερβαίνει την τριακονταετία, καθιστώντας τα μία καλή επένδυση για τους νέους ιδιοκτήτες κατοικιών. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια για να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμά τους. Οι  νέες βιομηχανικές πιστοποιήσεις απαιτούν πλέον, ότι τα κτίρια είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα, και τα νέα συγκροτήματα γραφείων να χρησιμοποιούν, συχνά, ηλιακούς συλλέκτες τελευταίας τεχνολογίας.

Πέρα από τους ιδιώτες και τα γραφεία που στρέφονται προς την ηλιακή ενέργεια, αυξάνονται, ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στα ηλιακά πάρκα. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 300 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε ηλιακούς συλλέκτες, αλλά σύντομα η δυναμικότητα αυτή εκτιμάται πως θα αυξηθεί.

Ενδεικτικά, ο όμιλος Modus και η πολωνική τράπεζα mBank υπέγραψαν δάνειο ύψους δέκα εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ηλιακής ενέργειας στην Πολωνία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλογη συμφωνία στην πολωνική αγορά, με τα κεφάλαια να καλύπτουν την ολοκλήρωση ενός έργου ισχύος 20 μεγαβάτ.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την εκτέλεση ορισμένων σημαντικών έργων που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στην Πολωνία, όπως είναι η εγκατάσταση ισχύος δέκα μεγαβάτ από 30.000 ηλιακούς συλλέκτες της Polski Solar, κοντά στη Ζιελόνα Γκόρα, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 4.500 νοικοκυριών στην περιοχή.

«Χάρη στο πρόγραμμα, αναμένουμε να εγκατασταθούν οι ηλιακοί συλλέκτες συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ το τρέχον έτος. Επιθυμούμε, τέλος να παράγουμε περίπου 200 μεγαβάτ από ηλιακούς συλλέκτες, ετησίως, τα αμέσως επόμενα χρόνια», υπογράμμισε η Πολωνή Υπουργός.

(η φωτογραφία απεικονίζει ποδηλατόδρομο, στην Πολωνία, που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και λαμπυρίζει τη νύχτα)