Το Energia.gr Xορηγός Επικοινωνίας στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής

Το Energia.gr Xορηγός Επικοινωνίας στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 20 Μαρτίου 2019 - 19:28

Το πρώτο ενεργειακό portal Energia.gr πιστό στην κάλυψη των καίριων ενεργειακών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής, έδωσε το παρών στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής, με τίτλο «Αλλαγή “τάσης” στην Ενέργεια», που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα. Οι μεταβολές που σημειώνονται στον ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο κόσμο της ενέργειας καθορίζουν εν πολλοίς, τις εξελίξεις στην ευρύτερη οικονομία αλλά και τη γεωπολιτική.  Στη χθεσινή εκδήλωση της «N», συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ορισμένες από τις κορυφαίες προσωπικότητες του κλάδου, από το χώρο της πολιτικής και των εταιρειών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου με ομιλία του, στην οποία τόνισε πως η παρουσία της Ελλάδας στο επενδυτικό κάδρο μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου αποτυπώθηκε κατά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, συμμετέχοντας στη διεθνή ενεργειακή σύνοδο CERAWEEK 2019. Ο Υπουργός επισήμανε πως είναι δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι δημιουργείται η προοπτική η περιοχή να αποτελέσει στο μέλλον, βασικό πόλο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα καλύψουν μεγάλο μέρος αναγκών της Ευρώπης, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εκδηλώνεται γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των δικτύων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Επίσης, ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων και αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας σε ό,τι αφορά το γεωστρατηγικό πρόσημο στην ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από επείγον. Υπενθύμισε, δε, ότι αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη επίσκεψη την οποία έκανε στη Μόσχα, υποστηρίζοντας τη στρατηγική διαφοροποίηση των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας ως απαραίτητη αρχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας. 

Στην δική του ομιλία, ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επανέλαβε τη θέση του πως ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την αδυναμία της να λάβει, έγκαιρα, τις σωστές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε στην ύπαρξη πιο αυστηρού πλαισίου με διαχωρισμό των εταιρειών (ΔΕΣΦΑ, Δίκτυα, Εμπορική Δραστηριότητα), αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την Αττική. «Η επόμενη ημέρα είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας», πρόσθεσε, ενώ ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η διαμόρφωση όλων των προϊόντων σε στενή συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό πλαίσιο.

Την είσοδο του ΑΔΜΗΕ στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της νέας του θυγατρικής Grid Telecom, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της «Ν» ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.  Όπως επισήμανε, η Grid Telecom, εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, που όπως είπε, ξεπερνά τα 2.500 χιλιόμετρα, θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους. 

«Με όχημα την Grid Telecom, o ΑΔΜΗΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Μανουσάκης. 

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Κ. Γεράσιμος Αυλωνίτης, ειδικός επί Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΣΦΑ & μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HenEX), τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα δίκτυο αγωγών που να συνδέεται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επιτρέποντας να πηγαίνει το φυσικό αέριο σε πολλές κατευθύνσεις, παράλληλα με μια λειτουργική χονδρεμπορική αγορά με συστήματα τιμών. 

Σημαντική ήταν, επίσης η παρέμβαση του κ. Γιάννη Μπασιά, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος προσδιόρισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως μια ζώνη που εκτείνεται από την Κέρκυρα έως τη Ν. Κρήτη, χωρίζοντας ενεργειακά τη Μεσόγειο σε Ανατολική και Δυτική, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή και άξονες Ανατολής-Δύσης και Μαύρης Θάλασσας, με το κοίτασμα Neptune και τον EastMed. «Η θέση μας γίνεται πολύ σημαντική εάν βρεθούν κοιτάσματα στην περιοχή μας με ικανοποιητικές ποσότητες» είπε ο κ. Μπασιάς.

Σε ερώτηση του Energia.gr για την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Κατάκολο, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ απάντησε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα χρηματοδότησης του έργου που καθυστερούν την άντληση του πετρελαίου από την Energean. «Aπαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των μεταξύ 50-70 εκατ. ευρώ που δεν υπάρχουν προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάς στο Energia.gr και κατέληξε: «Για αυτό το λόγο αναβάλλεται διαρκώς η επίσημη έναρξη των εργασιών άντλησης πετρελαίου από την περιοχή».

Επίσης, η κα. Στεφανία Μωσσέ, Διευθύνουσα Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ, ανέδειξε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, που είναι διασφαλισμένο για τις πρώτες 18 πόλεις στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, φέρνοντας το φυσικό αέριο πιο κοντά σε περισσότερους καταναλωτές.

Τις δικές τους απόψεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας κατέθεσαν, ακόμη, ο κ. Θωμάς Αχείμαστος, Chief Strategy officer της Gastrade, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο δρ. Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), η κα. Μαβίκα Ηλιού, director & Group ESMS officer, Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική - Wholesale Products, Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα, του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ, ο οποίος είπε πως το επόμενο δίμηνο η Επιχείρηση θα έχει ολοκληρώσει το επιχειρηματικό σχέδιο για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης σε ιδιώτες και εταιρικούς στόλους, ώστε αμέσως μετά να το θέσει στην πράξη.

Από την πλευρά της η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, επισήμανε πως, πέρα από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα υστερεί στη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης επειδή η πολιτεία δεν έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ένα ολιστικό σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

Μίλησαν ακόμη, ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, διευθυντής της Fortisis, ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας Ακαδημίας Αθηνών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, Managing director της Blue Grid Gas & Power.