Ο ΟPEC Διατηρεί τις Περικοπές της Παραγωγής του- Η Goldman Sachs Βλέπει Πιο Ακριβό το Αργό για το 2019

Ο ΟPEC Διατηρεί τις Περικοπές της Παραγωγής του- Η Goldman Sachs Βλέπει Πιο Ακριβό το Αργό για το 2019
energia.gr
Δευ, 18 Μαρτίου 2019 - 18:59

Διέψευσε κατηγορηματικά, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, με δηλώσεις του από το Μπακού, τις πληροφορίες που διαρρέουν εσχάτως, ότι το Ριάντ δέχεται ισχυρές πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου η χώρα του να μην προβεί σε περαιτέρω περικοπές του πετρελαίου που παράγει. 

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών Παρακολούθησης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟPEC, ο κ. Αλ Φαλίχ δεσμεύθηκε ότι το διεθνές καρτέλ θα τηρήσει τις προβλεπόμενες περικοπές στην παραγωγή του, εφόσον τα αποθέματα αργού εξακολουθούν να αυξάνονται.

Παράλληλα, σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αυτή, η Επιτροπή τόνισε πως όλες οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους «μέσα στους επόμενους μήνες».

«Οι τρέχουσες κρίσιμες αβεβαιότητες γύρω από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου δικαιολογούν την ευθύνη όλων των χωρών να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα της αγοράς», ανέφερε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ.

Επιπροσθέτως, οι χώρες που μετέχουν της Επιτροπής, συμφώνησαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Απριλίου, και να τη μεταθέσουν για τον ερχόμενο Μάιο στην Σαουδική Αραβία. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ακύρωση της συνεδρίασης του Απριλίου θα επιτρέψει στην εν λόγω ομάδα να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και την Βενεζουέλα. 

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs αναθεώρησε την τιμή-στόχος της για το πετρέλαιο, το 2019, καθώς οι αρχικές προβλέψεις της επαληθεύτηκαν τρείς μήνες νωρίτερα, τοποθετώντας την στα άνω των 70 δολαρίων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η αναθεώρηση στην οποία προέβη η Goldman Sachs απορρέει από τον περιορισμό της προσφοράς, που έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις μειωμένες long θέσεις.

Οι τιμές διαπραγματεύονται σε νέα υψηλά τετραμήνου, χάρη στα σχόλια των Σαουδαράβων για συνεχιζόμενες μεγάλες περικοπές τον προσεχή Απρίλιο, με τις παράλληλες μειώσεις στην παραγωγή της Βενεζουέλας και την αυξανόμενη άρνηση των διυλιστηρίων της Ινδίας να αυξάνουν τις εισαγωγές.