Ενεργειακή Κοινότητα από το Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας

Ενεργειακή Κοινότητα από το Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας
του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 12 Μαρτίου 2019 - 08:35

Στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προχωρά ο σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα έχει έδρα την Κοζάνη. Σκοπός της ενεργειακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχουν κυρίως τα μέλη του συνδέσμου, είναι να δημιουργηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, όπου μέσω της διαδικασίας του εικονικού συμψηφισμού θα καλύπτει τις οικιακές ανάγκες των μελών της για τα επόμενα χρόνια.

«Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινότητας θα ενταχθούν στην ενεργειακή κοινότητα 20-30 οικονομικά αδύναμες  οικογένειες, οι οποίες θα παίρνουν δωρεάν ρεύμα, ενώ θα εντάξουμε και κάποιες δομές του δήμου Κοζάνης, όπως την κάλυψη αναγκών σε ρεύμα των παιδικών σταθμών» τονίζει στο energia.gr ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Αντώνης Σιαμπανόπουλος.

Ο σύνδεσμος αριθμεί 80 μέλη και στόχος του είναι να ανοιχτεί  στην υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή τη στιγμή τα μέλη του είναι στην αναζήτηση της τοποθεσίας, όπου θα φτιαχτεί το φωτοβολταϊκό πάρκο. Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση για την υλοποίηση της επένδυσης, ο κ. Σιαμπανόπουλος εξηγεί πως ένα μέρος θα καλυφθεί από τα μέλη του συνδέσμου και το υπόλοιπο από χρημοτοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα, επισημαίνει πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα ενισχυθεί και από το ταμείο δίκαιης μετάβασης, λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι για τις ανάγκες της ενεργειακής κοινότητας. Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις ενεργειακές κοινότητες που θα επιδοτεί έως το 40% της επένδυσης. Ο πρόεδρος του συνδέσμου υπογραμμίζει πως η περιοχή χρειάζεται χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σιαμπανόπουλος αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών σημείωσε πως εξέρχεται από μια περίοδο που δεν ευνοούσε τις επενδύσεις. «Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προβλήματα και για αυτή καθ’ αυτή την τεχνολογία και για το τι μπορεί να κάνει και για το αν αξίζει τον κόπο», τονίζει υπενθυμίζοντας άλλωστε και τη συμφωνία πριν μερικά χρόνια πολιτείας-επενδυτών για σταθερές τιμές, η οποία έπαψε όμως να ισχύει με πρωτοβουλία του κράτους. Να σημειωθεί πως με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπεται πως ο υπολογισμός της ταρίφας θα γίνεται με βάση τις τελευταίους δύο διαγωνισμούς και τον πρώτο του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Σιαμπανόπουλος επισημαίνει πως «αυτό που κάναμε τότε εμείς οι επενδυτές ήταν η γέφυρα για να μπορέσει η Ελλάδα να αρχίζει να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποδεικνύεται πλέον στην πράξη πως οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή ενέργεια και είναι το μέλλον της Ελλάδας». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει «αγκάθι» η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με τα επιτόκια να είναι σε υψηλά επίπεδα. «Δεν γίνεται μια ξένη εταιρεία να δανείζεται με 1% και οι Έλληνες επενδυτές με 5%», προσθέτει. Τέλος, σε σχέση με τους περιορισμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζει πως το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν το κράτος έδινε εκτάσεις άγονες, αρκεί βέβαια οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να απλοποιούνταν.