Ένοχη για παράνομη προσέγγιση πελατών στην Γαλλία, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος από φοροδιαφυγή, έκρινε Γαλλικό δικαστήριο την ελβετική τράπεζα UBS, επιβάλλοντας της το αστρονομικό πρόστιμο που αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Έπειτα από την δημοσιοποίηση της καταδικαστικής απόφασης, η μετοχή της UBS υποχώρησε άμεσα κατά 2%. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, νομικός εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι η UBS θα εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο μια έφεση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, η υπόθεση να επιμηκυνθεί για χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματική ποινή που επιβλήθηκε πλησιάζει τα περσινά καθαρά κέρδη της τράπεζας και αποτελεί την υψηλότερη που έχει επιβληθεί στα χρονικά, από τη γαλλική δικαιοσύνη για υπόθεση φοροδιαφυγής. Από το συνολικό ποσό, τα 800 εκατ. ευρώ αποτελούν πρόσθετη αποζημίωση που θα καταβληθεί προς το γαλλικό Δημόσιο. 

Η UBS, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, έχει επιμερίσει 2,46 δισ. δολάρια για να καλύψει πιθανές ζημίες που αφορούν σε δικαστικά έξοδα και αιτήματα των ρυθμιστικών αρχών.

Η δίκη στη Γαλλία έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας υπόθεσης στις ΗΠΑ, όταν η UBS αποδέχθηκε διακανονισμό 780 εκατ. δολαρίων, το 2009, αλλά και στην Γερμανία, όπου συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ, το 2014. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε, τον Ιανουάριο, ότι τα καθαρά της κέρδη, για το 2018, διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισεκ. δολάρια.