Ευρωκοινοβούλιο: Μην Συνδέετε τα Ταμεία Συνοχής με τους Κανόνες Δημοσιονομικού Ελλείμματος

Ευρωκοινοβούλιο: Μην Συνδέετε τα Ταμεία Συνοχής με τους Κανόνες Δημοσιονομικού Ελλείμματος
Επιμέλεια: Frédéric Simon – Περαιτέρω προσθήκες για τη Euractiv.gr: Σοφία Ελανίδου
Σαβ, 16 Φεβρουαρίου 2019 - 11:30

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την Τετάρτη (13 Φεβρουαρίου) μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Η σύνδεση της εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ με την οικονομική διακυβέρνηση θα υπονόμευε το στόχο της πολιτικής συνοχής, η οποία στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και περιφερειών της ΕΕ, επέμειναν οι ευρωβουλευτές από τις περισσότερες ομάδες.

«Θα μειώσουμε τους πόρους για τις περιφέρειες, ενώ θα είναι οι εθνικές κυβερνήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια», σημείωσε η Monika Vana, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από την Αυστρία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα.

Το Κοινοβούλιο επέμεινε ότι τα ταμεία συνοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τιμωρία των κρατών μελών που δεν τηρούν το δημοσιονομικό βιβλιάριο της ΕΕ.

Οι νομοθέτες ψήφισαν για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τον κανονισμό κοινών διατάξεων (CPR), το σύνολο των κανόνων που διέπουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Το άρθρο 15 της πρότασης της Επιτροπής ορίζει ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να ζητήσει από το Συμβούλιο να παγώσει τμήματα ή την πλήρη ροή κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις εθνικές συστάσεις που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του επονομαζόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο CPR προβλέπει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περικοπές των κονδυλίων της ΕΕ για τα κράτη μέλη. Μεταξύ αυτών είναι η αποτυχία της εθνικής κυβέρνησης να λάβει επαρκή μέτρα για τη διόρθωση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, υποβάλλοντας ένα «ανεπαρκές» διορθωτικό σχέδιο δράσης στο πλαίσιο μιας διαδικασίας οικονομικής ανισορροπίας ή μη λαμβάνοντας τη συνιστώμενη δράση.

Η πλειοψηφία πίσω από την τροπολογία που εισήγαγε το Κοινοβούλιο «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη στο Συμβούλιο», σημείωσε η συνεισηγητήτρια του κειμένου, Constanze Khrel (S&D).

«Οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος που παγιδεύουν τις επενδύσεις της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινοτήτων θα αφήσουν τους πολίτες απροστάτευτους στο κρύο ακριβώς τη στιγμή εκείνη που θα ζητούν στήριξη από την ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz , ο οποίος και επαίνεσε τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν είναι εξ ολοκλήρου ενωμένο ως προς αυτό. Ο άλλος συνεισηγητής της πρότασης, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Andrey Novakov, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ψηφοφορία ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) τάσσεται υπέρ μιας ελαφρύτερης μορφής των προτεινόμενων από την Επιτροπή μακροοικονομικών αιρεσιμοτήτων.

«Πιστεύω ότι το άρθρο 15 θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του τριμερούς διαλόγου», σημείωσε ο ίδιος.

Αισιόδοξη η CPMR απέναντι στις εξελίξεις

Απέναντι στη θέση που έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, ικανοποιημένη δηλώνει η Διάσκεψη των Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR).

«Επαινούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξαιρετική τους εργασία με τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις και τις άλλες εκθέσεις για την πολιτική συνοχής ώστε να διατηρηθεί η ουσία και η δύναμη της πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε στη Euractiv.gr η Γενική Γραμματέας της CPMR, Ελένη Μαριάνου.

Η CPMR δήλωσε επίσης ικανοποιημένη από την φιλόδοξη στάση του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τον προϋπολογισμό για τη Συνοχή και ιδιαίτερα σε σχέση με το Interreg, όπου το Κοινοβούλιο απέρριψε την σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναφέροντας τη διασυνοριακή θαλάσσια συνεργασία.

Ωστόσο, η CPMR επιμένει ότι ορισμένες πτυχές του Κανονισμού για τις Κοινές Διατάξεις επιδέχονται περαιτέρω βελτίωση, ειδικά σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες περιοχές και ιδίως τις νησιωτικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές δημογραφικές και γεωγραφικές προκλήσεις.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Ευρωκοινοβούλιο ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της CPMR σε βασικά ζητήματα όπως οι μακροοικονομικές αιρεσιμότητες, η αρχή της εταιρικής σχέσης, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τα ποσοστά συγχρηματοδότησης. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά συγκεκριμένα είδη περιοχών. Ελπίζουμε ότι οι τριμερείς διάλογοι θα αποδειχθούν θετικοί και ωφέλιμοι για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, των εδαφών της ΕΕ και των πολιτών της», πρόσθεσε η κ. Μαριάνου.

Καταπολέμηση του λαϊκισμού

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία συμφωνούν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η ανάγκη για μια ισχυρή πολιτική συνοχής είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Όπως αναμενόταν, οι νομοθέτες της ΕΕ απέρριψαν τις περικοπές που κατέθεσε η Επιτροπή στη πρόταση της για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027).

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης, που ισοδυναμεί με 378,1 δις ευρώ, πρέπει να διατηρηθεί παρά το δημοσιονομικό χάσμα που θα προκύψει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλες οι περιφέρειες της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από τη χρηματοδότηση, όπως τόνισαν.

«Αυτό είναι το αίτημά μας», τόνισε η Krehl εντός της αίθουσας.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, οι ευρωβουλευτές προσπάθησαν να προχωρήσουν περαιτέρω και να διαθέσουν το 30% των κονδυλίων για τον σκοπό αυτό, ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% που κατατέθηκε στην πρόταση της Κομισιόν.

Η πολιτική συνοχής έχει καταστεί ως «ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας συνεκτικός παράγοντας για τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Novakov (ΕΛΚ).

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για τον λαό», τόνισε περαιτέρω.

«Το Brexit δημιουργεί ένα οικονομικό χάσμα το οποίο δεν θα είναι εύκολο να συμπληρωθεί, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι θέση για αποταμίευση», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής Ruža Tomašić (ECR).

«Η αλληλεγγύη είναι μια από τις βασικές αξίες αυτής της κοινότητας», επέμεινε. Η έλλειψη της «θα καθιστούσε την ένταξη στην Ένωση λιγότερο ελκυστική για τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μέλη», προειδοποίησε η Tomašić.

«Η πολιτική συνοχής σε περιόδους λαϊκισμού και ο ευρωσκεπτικισμός είναι πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε η Iris Hoffmann (S & D).

Αρχή της εταιρικής σχέσης

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης για μια ισχυρότερη αρχή εταιρικής σχέσης, ώστε οι ΜΚΟ, οι τοπικοί ηγέτες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν στη διαδικασία και να αποφασίζουν σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ταμεία συνοχής.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τις πόλεις και τις περιφέρειες, καθώς η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αιτήματά μας για μια ισχυρή πολιτική συνοχής που παραμένει διαθέσιμη σε όλες τις περιφέρειες και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς», σημείωσε η κ. Catiuscia Marini, εισηγήτρια για την Επιτροπή των Περιφερειών.

«Με την πρόταση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος υποστηρικτής μιας ισχυρής και φιλόδοξης πολιτικής συνοχής», τόνισε ο Younous Omarjee, γάλλος ευρωβουλευτής από την αριστερή ομάδα GUE / NGL.

Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Μόλις 10 μήνες χρειάστηκαν προκειμένου να μπορέσει το Κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια κοινή θέση για τη διαπραγμάτευση της μεταρρύθμισης της πολιτικής συνοχής.

«Θα πρέπει να κερδίσετε ένα βραβείο για την ποιότητα του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η Corina Creţu, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική.

Οι εισηγητές υπέβαλαν την έκθεσή τους σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Και παρόλο που παρουσιάστηκαν περισσότερες από 2.500 τροπολογίες, κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η βεβαιότητα και η ομαλή μετάβαση για τους δικαιούχους της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού (2014-2020).

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε στους πολίτες μας, στις περιφέρειές μας, στους δήμους μας», πρόσθεσε η Krehl.

[euractiv.gr, 15/02/2019]