Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να συστήσει ομάδας εργασίας για  την εκτέλεση στρατηγικής σημασίας ενεργειακών  έργων. Η απόφαση εγκρίθηκε στο πλαίσιο διατάγματος που αφορά σε πρόγραμμα για την εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης της Σερβίας στον ενεργειακό τομέα, έως το 2025

με πρόβλεψη έως και το έτος 2030. Η ομάδα εργασίας ανέλαβε να φέρει σε πέρας την εκπόνηση ενός σχεδίου λήψης αποφάσεων για την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και για την εξέταση των αιτημάτων των φορέων υλοποίησης έργων.

Το νέο σώμα θα προτείνει περαιτέρω καταλόγους υποψηφίων για την ανάληψη στρατηγικών ενεργειακών έργων, καθώς και νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν συναφή με τα έργα θέματα.

Επιπλέον, η ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί την υλοποίηση στρατηγικών ενεργειακών έργων και θα καταρτίζει ετήσιες εκθέσεις για κάθε ένα από τα έργα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και θα τις υποβάλλει στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας (ENC).

Το εν λόγω σώμα θα συνεργαστεί, επίσης, με τον συντονιστή έργων ενεργειακού κοινοτικού ενδιαφέροντος (PECI) και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ θα παρακολουθεί και τις δραστηριότητες των αρμόδιων αρχών, όσον αφορά στη λήψη των αποφάσεων για την κατασκευή των ενεργειακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των προθεσμιών.

Ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας Αλεξάνταρ Άντιτς ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ενώ η υφυπουργός Mιριάνα Φιλίποβιτς θα εκτελεί χρέη αντιπροέδρου.

Τα μέλη της ομάδας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον Υφυπουργό Οικονομίας Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς και τον Υφυπουργό Γεωργίας, Δασών και Υδατοπροστασίας, Ζέλικο Ραντόσεβιτς.