Tην οργή του Τελ Αβίβ προκάλεσε ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου, Total, επειδή εκτίμησε πως είναι υπερβολικά περίπλοκο να επενδύσει στην περιοχή, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιάν, θεωρεί πως είναι υπερβολικά «περίπλοκο» να επενδύσει κανείς στο Ισραήλ, παρά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα. «Οι περίπλοκες καταστάσεις μας αρέσουν μέχρις ενός σημείου. Ας είμαστε σαφείς», φέρεται να λέει ο ίδιος για να εισπράξει την άμεση απάντηση του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ: "Θα εξετάσουμε το πώς θα αντιδράσουμε, επειδή είναι εντελώς απαράδεκτο να μποϊκοτάρεται το Ισραήλ".

Οι επιχειρήσεις που αρνούνται να επενδύσουν στο Ισραήλ έχουν υπόκεινται στην «τυραννία και τη δικτατορία» του Ιράν, τόνισε ο ίδιος!

Το Ισραήλ διαθέτει μεγάλα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, με το κοίτασμα Ταμάρ, του οποίου η εκμετάλλευση άρχισε το 2013, αλλά και το σημαντικό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Η Total διατηρεί πολύ περιορισμένη παρουσία στο Ισραήλ, αλλά δραστηριοποιείται, αντιθέτως, πολύ έντονα σε γειτονικές χώρες της περιοχής.

Ο γαλλικός όμιλος υποχρεώθηκε, το προηγούμενο έτος, να αποχωρήσει από ένα σημαντικό πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιράν, εξαιτίας της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας.