Η Τελευταία Πενταετία ήταν η Θερμότερη στα Παγκόσμια Χρονικά

Η Τελευταία Πενταετία ήταν η Θερμότερη στα Παγκόσμια Χρονικά
energia.gr
Δευ, 11 Φεβρουαρίου 2019 - 17:30

Το περασμένο έτος ήταν το τέταρτο θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία, πίσω μόνο από το 2016, όπως επίσηςτο 2015 και το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της NASA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα εννέα από τα δέκα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, από το 1880 που άρχισαν να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, είναι εκείνα μετά το 2005.

Ταυτόχρονα, τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και από την αποψίλωση και την εντατική γεωργία, έχουν αυξηθεί σε επίπεδα, απλησίαστα εδώ και περισσότερο από 800.000 χρόνια!

Για το 2018, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών, ήταν κατά 0,79 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την NOAA, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ, της NASA, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2018 ήταν θερμότερες κατά 0,83 βαθμούς Κελσίου από τη μέση τιμή της περιόδου 1951-1980.

Οι αναλύσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι το 2018 συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων θερμότερων ετών στα χρονικά.

Κάθε ομάδα βασίζεται σε παρόμοια δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας, αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους και κριτήρια για να αναλύσει τα κενά μεταξύ των σταθμών παρακολούθησης.

«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές - στις παράκτιες πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, τις έντονες βροχοπτώσεις και την αλλαγή των οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκόνταρντ.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι πιο έντονες στην Αρκτική, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη, προκαλώντας την τήξη των πάγων.