Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου, δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ Αλ Μαζρούι.

Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος με την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) και των συμμάχων τους, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο OPEC, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού –μια συμμαχία γνωστή ως OPEC+- συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Μαζρούι δήλωσε ότι είναι πρώιμο να συζητείται η αντιστάθμιση της μείωσης της παραγωγής του αργού σε κάποιες από τις χώρες εξαγωγής. Το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα κατέγραψαν μείωση στην παραγωγή ως αποτέλεσμα αναταραχών και εμπορικών κυρώσεων.

«Οι περισσότερες χώρες εντός και εκτός του OPEC κάνουν ό,τι τους αναλογεί» για να εξισορροπήσει η αγορά, δήλωσε ο Μαζρουέι, αυτή τη φορά σε συνέδριο στο Ντουμπάι.