Για το 2022 προγραμματίζει η γαλλική κυβέρνηση, να αποφασίσει, εάν θα επιτραπεί στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, EDF, να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Το περασμένο Νοέμβριο, ο Γάλλος ηγέτης είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα μειώσει το μερίδιο των πυρηνικών σταθμών στο ενεργειακό μείγμα της, σε 50% έως το 2035, από 75% που είναι σήμερα και ότι η απόφαση για το αν θα κατασκευαστούν νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ληφθεί στα μέσα του 2021.

Λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων και των υπερβάσεων του προϋπολογισμού για την κατασκευή του μοντέλου αντιδραστήρα, EPR, στο Φλαμανβίλ της βόρειας Γαλλίας, η κυβέρνηση Mακρόν δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την κατασκευή νέων, όταν θα κλείσουν οι παλαιοί.

"Θα αποφασίσουμε γύρω το 2022 για το τί κάνει η Γαλλία με τη νέα γενιά EPRs, ανάλογα με το αποτέλεσμα των μελετών και την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συζήτησης με νέους, στην περιοχή Σαόν ε Λουάρ.