Κρίση στις Σχέσεις Ρώμης-Παρισιού: «H Γαλατική Εκδίκηση Είναι Ένα Πιάτο που Τρώγεται Κρύο...»

Κρίση στις Σχέσεις Ρώμης-Παρισιού: «H Γαλατική Εκδίκηση Είναι Ένα Πιάτο που Τρώγεται Κρύο...»
energia.gr
Παρ, 8 Φεβρουαρίου 2019 - 15:41

Η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ρώμη και το Παρίσι δεν έχει προηγούμενο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σχολιάζει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, την επομένη της ανάκλησης του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ρώμη, για διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Από σήμερα, οι Αλπεις είναι ψηλότερες, Η ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ρώμη Κριστιάν Μασέ είναι το σύμβολο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο στις γαλλο-ιταλικές σχέσεις», γράφει ο Λούτσιο Καρατσιόλο στην εφημερίδα La Repubblica. Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της έπειτα από σειρά ακραίων δηλώσεων των ηγετών του λαϊκιστικού και ακροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά την Ιταλία. 

Η συνάντηση δε την Τρίτη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θεωρήθηκε από το Παρίσι μία επιπλέον, μη αποδεκτή πρόκληση.

«Και στην γαλατική εκδίκηση που σερβίρεται σαν πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν μπορούμε να αντιπαράθεσουμε και πολλά πράγματα, διότι είμαστε, μεταξύ άλλων, περισσότερο απομονωμένοι από ποτέ στο ευρωατλαντικό γίγνεσθαι», γράφει ο Λούτσιο Καρατσιόλο. «Μπορούμε να πούμε ότι η κλιμάκωση...που προκάλεσε χθες την ανάκληση του γάλλου πρεσβευτή Κριστιάν Μασέ στο Παρίσι και την έναρξη της σοβαρότερης διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Γαλλία και την Ιταλία από την κήρυξη του πολέμου το 1940 ήταν κατά κάποιον τρόπο προεξοφλημένη,  δεδομένης της επιμονής στην προσέγγιση του Κινήματος των 5 Αστέρων με τα κίτρινα γιλέκα», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της La Stampa.

«Σε μία και μόνη εβδομάδα ανοίξαμε μία διπλωματική κρίση με την Γαλλία και καταστρέψαμε την ατλαντική αλληλεγγύη για την Βενεζουέλα. Τι συμβαίνει; Πού βαδίζει η Ιταλία;. Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξέρουμε. Ολα γίνονται στην πραγματικότητα κατά τύχη, χωρίς να είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς μία στρατηγική», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Corriere della Sera. «Η οικονομία πάει άσχημα, παιδιά δεν γεννιούνται πια, τσακωνόμαστε με τους γείτονες, αλλά η πολιτική πλέει χωρίς όργανα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

«Πάνω απ΄όλα είναι αλήθεια ότι η Ιταλία έχει πολλά να χάσει από αυτήν την σύγκρουση, εισερχόμενη σε μία φάση αλαζονικής απομόνωσης, σε μία περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι γίνονται ολοένα και στενότερες», γράφει η Corriere.