Η Τράπεζα της Αγγλίας Φοβάται Άτακτο Brexit και Υποβαθμίζει τις Προοπτικές της Οικονομίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας Φοβάται Άτακτο Brexit και Υποβαθμίζει τις Προοπτικές της Οικονομίας
energia.gr
Πεμ, 7 Φεβρουαρίου 2019 - 17:59

Το πλήγμα που υπόκειται η βρετανική οικονομία από το Brexit μεγαλώνει, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας, που υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης και εκτιμά ότι θα υπάρξει ραγδαία μείωση των επενδύσεων στη χώρα. 

Με την αβεβαιότητα να ντείνεται κάθε ώρα που περνά, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,2%, φέτος, έναντι αρχικ΄'ων προβλέψεων 1,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, επί τα χείρω, αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την τροχιά της οπικονομίας, από το δημοψήφισμα του 2016. Εάν τούτο, επιβεβαιωθεί, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2009. 

Η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται μόνο στη δίνη της αβεβαιότητας για τη μορφή που θα λάβει το Brexit, αλλά επηρεάζεται και από ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα υποβάθμισε αισθητά τις εκτιμήσεις της για τη ζώνη του ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε, πάντως, πως εάν αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμβεί η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. αλλά και οι μελλοντικές σχέσεις της με την Ένωση, η τρέχουσα ζοφερή εκτίμησή της θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Μία συμφωνία, που θα περιόριζε την αβεβαιότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη 1,6% φέτος και 2,2% το 2020. τονίζεται από τους ιθύνοντες της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε, ομόφωνα, να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75% και επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξουν συνθήκες για ομαλό Brexit, θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά, μικρές αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Σημείωσε, δε, πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία της στερλίνας, αφού μία υποτίμηση ύψους 5% θα οδηγούσε τον πληθωρισμό στο 2,4%, έως τα τέλη του 2021. 

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα υποτιμάται 0,4% στα 1,2890 δολάρια, στον απόηχο των προειδοποιήσεων της κεντρικής τράπεζας, αλλά και καθώς δεν προέκυψαν νέα ουσιαστικά δεδομένα από την συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ήταν «έντονη, αλλά εποικοδομητική». 

(πηγές: Reuters, Bloomberg, BBC)