Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ χαρτογράφησε «σπιθαμή προς σπιθαμή» τις δραστηριότητες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να εντοπίσει τις αδυναμίες και έθεσε σε εφαρμογή «διαδικασίες ορθολογισμού και μηχανισμούς προστασίας της κερδοφορίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Προβόπουλος στην πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της πίτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, στα κεντρικά γραφεία του ομίλου με συμμετοχή περίπου 800 εργαζομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισήμανε πως ο όμιλος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια «έχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της ΑΚΤΩΡ σε μηνιαία βάση» για να προσθέσει πως «για πρώτη φορά η ΑΚΤΩΡ ενσωματώνεται πραγματικά στην Ελλάκτωρ». Ο επικεφαλής του ομίλου παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, στο προσωπικό τις αλλαγές που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και περιέγραψε τη νέα στρατηγική.

Ο κ. Καλλιτσάντσης υποστήριξε πως οι ημέρες που η Eλλάκτωρ «ήταν εσωστρεφής και μαστίζονταν από έριδες πέρασαν» και πως τελείωσαν οι εποχές που «ο όμιλος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα συνονθύλευμα θυγατρικών». Λίγο νωρίτερα ο κ. Προβόπουλος είχε τονίσει πως η εικόνα που αντίκρυσε «δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, ίσως απογοητευτική» και πως το τελευταίο εξάμηνο «έχει γίνει τεράστια προσπάθεια με πολλές και ουσιαστικές αλλαγές, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες που οδηγούν την Eλλάκτωρ μπροστά».

Η νέα στρατηγική του ομίλου αποτυπώθηκε και σε όσα είπε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης για το πως θα κινηθεί η Ελλάκτωρ στο χώρο των κατασκευών. Όπως εξήγησε, «τις θέσεις εργασίας μπορεί να τις δημιουργούν τα ανεκτέλεστα, αλλά τις δουλειές τις διασφαλίζουν οι ισχυροί ισολογισμοί». Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η ΑΚΤΩΡ θα κυνηγάει κάθε έργο μικρό ή μεγάλο, με όλες τις δυνάμεις, αλλά μόνο αν αυτό οδηγεί σε κερδοφορία της. Το εντυπωσιακά υψηλό ανεκτέλεστο «δεν είναι στόχος αν δεν οδηγεί σε θετικό τελικό οικονομικό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Ο κ. Καλλιτσάντσης ευχαρίστησε, μάλιστα, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρο Εξάρχου γιατί, όπως είπε, έχει αποδείξει ότι η αποτελεσματική διοίκηση της κατασκευής απαιτεί ικανούς μάνατζερ όχι απλά εργολάβους, «αποστομώνοντας όσους βιάστηκαν να κατακρίνουν την επιλογή της τοποθέτησης ενός νομικού στη θέση του CEO μίας κατασκευαστικής εταιρείας». Εκτός από τον κ. Εξάρχου, στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι επικεφαλής των άλλων τεσσάρων (εκτός κατασκευών) βασικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Συριανός (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), Χάρης Σοφιανός (ΗΛΕΚΤΩΡ), Θόδωρος Σιετής (ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος) και Γιάννης Μωραϊτης (REDS), καθώς και ο αντιπρόεδρος της Eλλάκτωρ Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

 

Τα τρία μέτωπα

Οι παραχωρήσεις, η ΗΛΕΚΤΩΡ (σ.σ. στον τομέα των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων) και η ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος καταγράφουν «ισχυρή απόδοση» κατά τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση. Πρώτον, η ενίσχυση της συμμετοχής κατά 6,5% στην Αττική Οδό είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική της Eλλάκτωρ που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων. Δεύτερον, η ΗΛΕΚΤΩΡ προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μπορεί να επεξεργαστεί έως 120.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον τον χρόνο και να αντιστρέψει αρνητική πρόβλεψη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος «απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια, και είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα». Ωστόσο, όπως έχει τονίσει και πρόσφατα η διοίκηση, «οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζονται». Γι’ αυτό το λόγο, επανέλαβε ο κ. Καλλιτσάντσης, η συγχώνευση με την Eλλάκτωρ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της Ελλάκτωρ σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eλλάκτωρ, όσα έγιναν το 2018 «είναι μόνο η αρχή» και «η πραγματική ανοικοδόμηση ξεκινά τώρα. Έχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα και θα γίνουν».

Η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ομίλου είχε και επετειακό χαρακτήρα καθώς το 2019 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τριπλή συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ που οδήγησε στη δημιουργία της Ελλάκτωρ. Για την ιστορία, το φλουρί έπεσε στην ΗΛΕΚΤΩΡ ενώ κληρώθηκαν ταξίδια στην Costa Navarino για 8 τυχερούς εργαζόμενους. Η εκδήλωση έκλεισε με επετειακό βίντεο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που τιμούσε τους εργαζομένους που συμπλήρωσαν πάνω από 20 χρόνια εργασίας στον όμιλο και τις θυγατρικές του.

 

(euro2day.gr)