Η έλευσις του Αμερικανού πρεσβευτού Τζέφρυ Πάυατ στην Αθήνα δεν συνοδεύθηκε από τους καλύτερους οιωνούς. Λίγους μήνες μετά την άφιξη του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Τράμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και μια μεγάλη ομάδα ανωτάτων διπλωματών της Αμερικής έδειξε σκεπτική για το πόσο μπορεί να υπηρετήσει το είδος της εξωτερικής πολιτικής που πρέσβευε ο νέος ένοικος της Ουάσιγκτων.

Ο με δημοκρατικές καταβολές Πάυατ δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, και αφού το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ευρίσκεται – συμφώνως προς δηλώσεις του – στο καλύτερο σημείο των τελευταίων πενήντα ετών, φαίνεται πως ο πρέσβυς θεωρείται απαραίτητος για το StateDepartment.

Κατά πληροφορίες της «Εστίας», η θητεία του πρέσβεως εθεωρήθει τόσον επιτυχής από τους προϊσταμένους  του, ώστε στην ετησία συνάντηση των πρέσβεων στην αμερικανική πρωτεύουσα επληροφορήθη ο ίδιος ότι θα παραμείνει στην Αθήνα για έναν ακόμη χρόνο. Και όχι μόνον αυτό αλλά του ανατέθη να διατηρεί τον έλεγχο των πρεσβειών σε Αλβανία και Σκόπια όπως και του Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Εκεί έστειλε ήδη τον στενό συνεργάτη του Gregory Pfleger. Στην Αλβανία λέγεται ότι θα στείλει το νούμερο 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ αναχωρεί τον Σεπτέμβριο και το νούμερο 3 της πρεσβείας, η πολιτική σύμβουλος κ. Κάμινγκς. Αποστολή της ομάδος Πάυατ η ανακοπή της ρωσσικής επιρροής στα Βαλκάνια , τα ενεργειακά και η λύσις  της διενέξεως Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.