«Ηδονιστική βιωσιμότητα» ή πώς θα σώσουμε τον πλανήτη την ώρα που διασκεδάζουμε: αυτή είναι η φιλοσοφία του ομίλου BIG (Bjarke Ingels Group), την οποία θα ενσωματώσει στη μονάδα παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων που κατασκευάζει στην Κοπεγχάγη και στην οροφή της οποίας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σκι!

«Κρατείστε τον εξοπλισμό του σκι για ένα από τα περισσότερο αναμενόμενα κτήρια που πρόκειται να ολοκληρωθούν σε πολύ λίγους μήνες στην Κοπεγχάγη» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Instagram ο όμιλος BIG για να ανακοινώσει τα τεστ στην πίστα της οροφής του ARC (Amager Resource Centre).

Το ARC όχι μόνον προσθέτει ένα τεχνητό βουναλάκι στην επίπεδη Δανία, αλλά και ενισχύει τη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της ανάγκης για βιώσιμη ενέργεια: μια καπνοδόχος στέλνει δαχτυλίδια καπνού στον αέρα και κάθε δαχτυλίδι καπνού υψώνεται από την καπνοδόχο όταν εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα από καύση ορυκτών καυσίμων.

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αναμονής, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβούν με τα σκι τους πλαγιές του ARC. Το εγχείρημα αυτό, παράλληλα, φέρνει τη δανέζικη πρωτεύουσα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της: να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου με μηδενικό ίχνος άνθρακα. Στο εσωτερικό της, η μονάδα θα μπορεί να μετατρέπει σε ενέργεια 400.000 τόνους απορρίμματα τον χρόνο, θα εξασφαλίζει θέρμανση σε 150.000 νοικοκυριά και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε 550.000 πολίτες.