Bloomberg: Μάνα εξ Ουρανού η Εισροή Σαουδαραβικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στην Ομολογιακή Αγορά της Τουρκίας

Bloomberg: Μάνα εξ Ουρανού η Εισροή Σαουδαραβικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στην Ομολογιακή Αγορά της Τουρκίας
energia.gr
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2019 - 17:47

Η Τουρκία εξέδωσε με επιτυχία, την Τετάρτη, νέο δεκαετές ομόλογο, από το οποίο άντλησε 2 δισ. δολάρια, χωρίς να προηγηθεί roadwshow, oύτε καν να έχει αναγγελθεί η δημοπρασία. Ωστόσο η γειτονική χώρα έλαβε σημαντική χείρα βοηθείας από την Σαουδική Αραβία, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Bloomberg.

To Ριάντ είχε μάλις αντλήσει 7,5 δισ. δολάρια από τα νέα 10ετή και 30ετή ομόλογα και προτίμισε να εξασφαλίσει καλύτερο επιτόκιο, παρά περισσότερα κεφάλαια. Η επιλογή αυτή άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την Τουρκία να διεκδικήσει χρήματα από ομολογιακά κεφάλαια που είχαν, ήδη, επικεντρωθεί στην Μέση Ανατολή. Η επιλογή της χρονικής στιγμής ήταν άψογη. 

«Υπάρχουν οι καιροσκοπικές κινήσεις χρηματοδότησης και μετά, υπάρχει η Τουρκία», επισήμανε σε άρθρο με τίτλο: «Η Τουρκία έχει λόγους 2 δισ. να ευχαριστεί τη Σαουδική Αραβία», το πρακτορείο. 

Το νέο δεκαετές ομόλογο με κουπόνι 7,625%, μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως, γενναιόδωρο προς τους επενδυτές, αναφέρει. Ωστόσο, εάν αναλογιστεί κανείς την οξύτατη κρίση που βίωσε πέρυσι η τουρκική οικονομία, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα μπροούσε να είναι πολύ υψηλότερο, προστίθεται στο ίδιο άρθρο. 

Ο αρθογράφος σημειώνει, δε, ότι η επιτυχία της πώλησης των σαουδαραβικών ομολόγων, μόλις τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, έρχεται να καταδείξει πως οι αγορές ομολόγων μπορούν κάλλιστα να αγνοήσουν ακόμη και το πιο δυσάρεστο πολιτικό παρασκήνιο. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και με την περίπτωση της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, ακόμη και εάν αγνοήσουν τις ανησυχίες για τη διακυβέρνηση Ερντογάν, θα έπρεπε ίσως να ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά δεδομένα. 

Αν και το δημόσιο χρέος της Τουρκίας παραμένει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή, στο 30% του ΑΕΠ και το νόμισμά της έχει σταθεροποιηθεί μετά τη κατακόρυφη πτώση του το 2018, η τουρκική οικονομία βαίνει ασφαλώς προς ύφεση, παρατηρεί. Οι επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των εσφαλμένων οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ενταθούν οι πιέσεις Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων, την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το 20%.