Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε, σήμερα, πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του είναι «εντελώς παράνομες» και πως η Τεχεράνη δεν θα συμμορφωθεί με αυτές.

«Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να συμμορφωθούμε με τις παράνομες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», είπε ο Ζανγκανέχ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Βαγδάτη, με τον Ιρακινό ομόλογό του, Τάμερ αλ-Γκαντμπάν. Ο Ιρανός υπουργός είπε ακόμη, πως το Ιράν δεν θα συζητήσει την ποσότητα ή τον προορισμό των πετρελαϊκών εξαγωγών του ενόσω βρίσκεται υπό το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

«Συζητήσαμε σήμερα το πώς θα βελτιώσουμε τη συνεργασία με το Ιράκ, ιδιαίτερα σε πετρελαϊκά θέματα», είπε ο Ζανγκανέχ.

Ο κ. Γκαντμπάν, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι συζητήσεις αφορούσαν, επίσης, στα θέματα της ενέργειας, πρόσθεσε πως το Ιράκ δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν για την απο κοινού ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και πρόσθεσε ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου, παγκοσμίως, έχει ανακοπεί και αναμένει ότι τη σταδιακή αύξησή τους.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, του οποίου μέλη αποτελούν το Ιράν και το Ιράκ, καθώς και οι υπό την ηγεσία της Ρωσίας σύμμαχοί του, συμφώνησαν στις 7 Δεκεμβρίου να μειώσουν την προσφορά αργού στις αγορές για να στηρίξουν τις τιμές.

Η συμφωνία του ΟPEC παρέμενε αβέβαιη, εξαιτίας των ανησυχιών ότι το Ιράν, του οποίου οι εξαγωγές έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, δεν θα εξαιρεθεί και, έτσι, θα εμποδίσει τη συμφωνία. Ο Ιρακινός υπουργός είπε, τέλος, πως οποιαδήποτε απόφαση που αφορά σε μελλοντικές περικοπές του καρτέλ, θα εξαρτηθεί από την τροχιά που θα προσλάβουν οι τιμές.