Goldman Sachs: Χρειάζεται πιο Γενναίο Ψαλίδι στην Παραγωγή του OPEC + για να Ανακάμψουν οι Τιμές του Αργού

Goldman Sachs: Χρειάζεται πιο Γενναίο Ψαλίδι στην Παραγωγή του OPEC + για να Ανακάμψουν οι Τιμές του Αργού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 7 Ιανουαρίου 2019 - 18:06

Η Goldman Sachs μετέβαλλε  επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την τροχιά που θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου, το 2019, σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι προσπάθειες του ΟPEC και της Ρωσίας δεν επαρκούν για να καθησυχάσουν τις αγορές.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επικαλούνται την απροσδόκητη ανθεκτικότητα, όπως τη χαρακτηρίζουν, της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, χάρη στην οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η παγκόσμια προσφορά αργού, την ώρα που η παγκόσμια ανάπτυξη και κατά συνέπεια η ζήτηση, υπόκεινται σε ισχυρές πιέσεις. 

Η Goldman Sachs εκτιμά, πλέον, ότι η μέση τιμή των συμβολαίων της ποικιλίας Brent, που αποτελεί το διεθνές benchmark, θα διαμορφωθεί, φέτος, στα 62,50 δολάρια το βαρέλι, με την αρχική εκτίμηση να τη φέρει στα 70 δολάριαι. Όσον αφορά στο αμερικανικό ελαφρύ WTI η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι θα κινηθεί πλησίον των 55,50 δολαρίων το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 64,5 δολάρια. 

Τον περασμένο μήνα, ο ΟPEC συμφώνησε να αποσύρει 800.000 βαρέλια ημερησίως από την αγορά, με την Ρωσία και ακόμη εννέα παραγωγούς, εκτός του διεθνούς καρτέλ, να δεσμεύονται να αποσύρουν επιπλέον προσφορά της τάξης των 400.000 βαρελιών. Το ψαλίδι των συνολικά 1,2 εκατ. βαρελιών στην παγκόσμια προσφορά, δεν θεωρείται, όμως επαρκές για να οδηγήσει σε ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών.