Η Νεκρά Θάλασσα, η μεγάλη λίμνη που διαθέτει αλμυρό νερό και βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, με μήκος 77 και πλάτος 16 χιλιομέτρων εξατμίζεται τάχιστα και σύντομα, ενδεχομένως στα μέσα του αιώνα που διανύουμε, θα συρρικνωθεί δραματικά.

Οι επιστήμονες κρούουν για άλλη μία φορά των κώδωνα του κινδύνου για το ζοφερό μέλλον της βιβλικής λίμνης, που μετασχηματίζεται λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τα νερά της εξατμίζονται και η στάθμη κατεβαίνει σχεδόν 1.5 μέτρο ετησίως, εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας, της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά και της αποτυχίας των αρχών να θεσπίσουν νόμους που θα αναχαιτήσουν την σε αργή κίνηση περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News στην περιοχή,  τα εργοστάσια εξόρυξης μεταλλευμάτων συμβάλλουν επίσης στην  εξάτμιση του νερού και την οικολογική καταστροφή. Στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας βρίσκονται δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα.

Επίσης, η λίμνη δεν μπορεί να ανανεωθεί τακτικά καθώς ο Ιορδάνης ποταμός που την τροφοδοτεί έχει σχεδόν στερέψει.

Ήδη, σε πολλές όχθες η υποχώρηση των υδάτων έχει δημιουργήσει μικρούς κρατήρες, ορισμένοι στεγνοί και άλλοι ακόμα γεμάτοι νερό, που οι χιλιάδες τουρίστες έχουν μετατρέψει σε μικρές πισίνες.

Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, η εξαφάνιση της Νεκράς Θάλασσας θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία των δύο χωρών, ιδίως του Ισραήλ, από τα χαμένα κέρδη του τουρισμού: στις όχθες της έχουν κτιστεί υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, μοτέλ και μπαράκια, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική, αφού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από εκείνο της θάλασσας.